tapijt

Help, een smerig tapijt!

Een mooi tapijt van is een echte aanwinst voor je woonkamer. Ook is het lekker zacht aan de voeten en bovendien is het geluiddempend. Zonder de juiste verzorging kan een tapijt er alleen wel snel vies en versleten uit gaan zien. Het schoonmaken van een tapijt is vaak niet de makkelijkste klus. Met een stofzuiger haal je slechts een deel van de viezigheid weg en vlekken verdwijnen er ook niet mee. Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je tapijt kunt genieten, zetten wij een aantal schoonmaaktips op een rij.

Op zoek naar een tapijttegel?

Om te beginnen

Bij het reinigen van je tapijt is het van belang om genoeg tijd in te plannen. Veel schoonmaakmiddelen hebben namelijk aardig wat tijd nodig om in te trekken. Daarnaast is het belangrijk dat er niemand over het tapijt loopt zolang deze niet droog is. Ook is het verstandig om een schoonmaakmiddel eerst uit te testen. Welk product je ook gebruikt. Pak een stukje onder de bank of een andere plek die niet opvalt en probeer het product eerst uit. Op deze manier voorkom je eventuele verkleuring of beschadiging aan je gehele tapijt.

Bakpoeder

Bakpoeder wordt bij allerlei soorten vuil en vlekken gebruikt. Het fijne aan bakpoeder is dat het een natuurlijk schoonmaakmiddel is. Bovendien gaat het vieze geurtjes ook tegen. Het reinigen met bakpoeder is heel eenvoudig. Strooi bakpoeder over het tapijt en giet er voorzichtig wat heet water overheen. Laat het een paar uur intrekken, even deppen daarna en je bent klaar. Dit kun je net zo vaak herhalen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Tapijtreiniger

Er is ook kant en klare tapijtreiniger te koop. Vaak in de vorm van een spray of een mousse. Deze werken vaak wat sneller dan huiselijke middeltjes, maar zijn daarentegen wel duurder en bevatten chemische bestanddelen.

Natuurazijn

Een andere manier om te reinigen is het mengen van witte natuurazijn met water. Houdt hierbij een verhouding aan van 1:10. Met een vochtige doek of spons kan je het mengsel vervolgens licht in het tapijt wrijven.

Stomen

Uiteraard kan je ook een stoomreiniger kopen of inhuren. Een goede reiniger gaat zeker een paar jaar mee en is daardoor geen verkeerde investering. Bovendien kan je je tapijt op ieder moment voorzien van een grondige reiniging!