opbouwspots

Het verlichten van kunstwerken

In musea en galeries is het heel gebruikelijk om kunstwerken op een mooie manier uit te lichten. Voor musea geldt dat bezoekers het schilderij moeten kunnen zien en het bordje moeten kunnen lezen, maar dat het verder rustig moet ogen. Je zult hier dan ook niet snel heel fel licht aantreffen. Voor een galerie is dat anders. Hier gaat het om de optimale presentatie waarbij de bezoeker meteen een link kan leggen met thuis. Iemand moet het werk ogenblikkelijk aan zijn of haar eigen muur kunnen zien hangen. Vandaar de witte muren, de heldere verlichting en de verder minimalistisch ingerichte ruimte. Laat vooral veel aan de fantasie over is vaak het motto. In zowel musea als in galeries wordt er op gelet dat spotjes verplaatst kunnen worden en vooral ook goed kunnen draaien. Steeds hangt er namelijk weer een kunstwerk op een andere plek. Het is simpelweg geen doen om voortdurend nieuwe gaten te boven voor spots. Vooral een wat ouder museum zou er op een gegeven moment echt uit gaan zien als een gatenkaas! Museale verlichting is dan ook vaak niet iets dat mensen voor thuis aanschaffen. Het is ontzettend duur en in een woning hoeft er meestal niet elke week een lamp verplaatst te worden. Je kunt echter wel makkelijk je eigen kunstwerken uitlichten door de juiste spotjes thuis op te hangen.

Uitlichten met opbouwspots

Als je van kunst houdt, is het geen wonder dat je ook kunst aan de muur hebt. Veel mensen hebben een voorkeur voor een bepaald genre of een bepaalde kunststroming. Kies je voor modern of hedendaags werk? Dan is het logisch dat je een andere opstelling kiest dan wanneer het om een schilderij uit de 17e eeuw gaat. Ook wat belichting betreft moet je doen wat het beste is voor de kunstwerken. Thuis kun je het beste led licht nemen. Dit licht zorgt er namelijk voor dat er niet teveel warmte op de kunstwerken terecht komt. Tekeningen en aquarellen gaan dan niet van kleur veranderen. Led licht met draaibare spots is dus altijd een heel goed idee! Je kunt met goede opbouwspotjes zorgen voor de juiste afstand, dit zorgt ook voor mooi strijklicht op jouw favoriete schilderij.

Denk ook eens aan beeldhouwwerken

Natuurlijk kun je ook beeldhouwwerken uitlichten met spots die je aan het plafond hebt gemonteerd. Zet bijvoorbeeld een beeld op een sokkel midden in de ruimte. Je kan dan recht van boven en van opzij uitlichten voor het beste resultaat.