Hoe houd je een houten vloer schoon?

Hoewel een houten vloer de meest duurzame optie is voor bijna elke kamer in huis, heeft zo’n vloer toch veel zorg en onderhoud nodig – vooral als je wilt dat de vloer zo lang mogelijk mee gaat. Er zijn verschillende manieren om hardhouten vloeren, zoals de vloeren van houtdirect, te reinigen en te onderhouden, in deze blog leggen we je deze manieren uit! 

Voordat je begint, heb je de volgende dingen nodig:

  • Een dweil
  • Stofzuiger
  • Houten vloerreiniger
  • Zachte reinigingsdoek
  • Diepreinigingsproduct
  • Fijne staalwol
  • Bicarbonaat van soda
  • Azijn

Wat voor een soort hardhouten vloer heb je?

Voordat je begint met schoonmaken is het belangrijk om erachter te komen welke afwerking je houten vloer heeft. 

Nieuwe houten vloeren: De meeste nieuwe houten vloeren worden verzegeld met een polyurethaancoating; ze worden ook gebeitst of geverfd om het oppervlak te beschermen. Deze vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden en zijn bestand tegen vlekken en waterschade. Gebruik nooit oliën of was op deze vloeren, omdat ze dan gevaarlijk glad worden om op te lopen.

Oude houten vloeren: In oudere huizen hebben de houten vloeren waarschijnlijk een zachte, geoliede afwerking, deze olie trekt in de nerf, verhardt het en vormt een toplaag. Als je een dergelijke vloer hebt, moet deze worden onderhouden en beschermd met olie of was. 

Gelakte afwerking: Als het hout een gelakte afwerking heeft, zul je merken dat deze niet zo goed bestand zijn tegen vocht en slijtage als polyurethaan afdichtingsmiddelen. Dit betekent dat je ze op dezelfde manier moet behandelen als een geoliede vloer.

Weet je niet wat voor afwerking je houten vloer precies heeft? Maak je geen zorgen! Een simpel trucje om hierachter te komen: wrijf je vinger gewoon over het hout en als er geen merkteken opduikt, is de vloeroppervlakte verzegeld. Als er een vlekje achterblijft, is de vloer behandeld met een verzegeling, een olieachtige afwerking of een vernislaag.

Een eenvoudige wekelijkse schoonmaak

1. Begin met het zuigen van de vloer om stof, vuil of haren van huisdieren op te vangen. Als je je zorgen maakt over krassen, gebruik dan de zachte kant van je stofzuiger. 

2. Pak een dweil en vul een emmer met schoon, warm water. 

3. Spuit een dagelijkse reiniger (zoals bijvoorbeeld Orange Glo Hardwood) direct op een plek van de vloer. Dit is niet geschikt voor gewaxte of geoliede vloeren.

4. Stop de dweil in de emmer, wring al het water uit tot het nog een beetje vochtig is en dweil heen en weer over de plek die je hebt besproeid, volgens de nerf van het hout. 

5. Ga naar het volgende gebied en herhaal dit. De vloer zal binnen enkele minuten drogen.

6. Gebruik voor geoliede vloeren een emmer met gewoon, warm water en dweil zoals hierboven. Vervang het water als het bruin wordt. Laat de vloer 15 minuten drogen en open de ramen indien nodig. 

Enthousiast geworden over een houten vloer? Neem een kijkje op https://houtdirect.nl/ en bekijk het grote aanbod!