Waterbesparende douchekop

Hoe je kunt besparen met een goede douchekop

In de meeste huishoudens stroomt tachtig procent van het warme water uit een douchekop. Daarom is het verstandig om na te denken over een waterbesparende douchekop, dit kan namelijk voor flinke besparingen zorgen. Een gezinshuishouden kan zo jaarlijks 7400 liter warm water besparen, wat ook weer zorgt voor 40 m3 besparing aan gas. Dit kan oplopen tot veertig euro per jaar. Wanneer je een douchekop gaat kopen die minder water afgeeft, moet je kijken hoeveel water per minuut de douchekop verbruikt. Om echt te besparen, kun je er een aanschaffen die 4,3 tot 6,9 liter water per minuut verbruikt. Denk er ook aan om de slang te vervangen – de druk bij een spaardouche is namelijk iets hoger, waardoor er lekkage kan ontstaan bij oude slangen. Daarnaast zijn er veel nieuwe douchekoppen die door vernieuwing meerdere standen hebben. Je kunt de kop op de meest energiezuinige stand zetten.

Duurzaam

Uiteraard is er ook een simpel trucje om echt goed te besparen: korter douchen. Dit zorgt voor een vermindering van de milieubelasting. Wanneer je vijf minuten doucht, in plaats van het gemiddelde van negen minuten, kun je op jaarbasis 15.000 liter water en 60 m3 gas besparen, dit is samen goed voor een besparing van zestig euro. Wanneer iedere Nederlander dit zou doen, besparen we ieder jaar 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas. Dat is ongeveer vierhonderdnegentig miljoen euro. Wanneer je op energie wil besparen, kun je ook minder vaak in bad gaan, een douche nemen is wat dat betreft beter.

Bespaar kosten

Hoe kun je nog meer besparen?

Besparen is gelukkig een trend geworden in veel huishoudens, daarom is het fijn om hier zoveel mogelijk bewustwording in te creëren. Als laatste nog een goede tip om te besparen: je warmwatervoorziening verduurzamen door middel van een warmtepomp.