Hoe kies je de beste potgrond

Plantaarde varieert in inhoud en kwaliteit. Potgrond en van hoge kwaliteit bevatten meer voedingsstoffen dan de meeste onveranderde grond- of zandgronden en kunnen jonge zaailingen mogelijk zonder extra bemesting in stand houden. Potaarde is ook vrij van ziekten en insectenplagen en minder verdicht dan de meeste bodems. Velen bevatten organische materialen, zoals schors of veenmos, en anorganische materialen zoals vermiculiet of perliet, die allemaal helpen om de grond te beluchten. De luchtbellen zorgen ervoor dat tere wortels gemakkelijker kunnen groeien en helpen het potmedium vocht vast te houden zonder drassig te worden.

Groene plantaarde voor binnen

Als je groene vingers hebt, wil je waarschijnlijk allerlei bloemen op je balkon of in je tuin planten. Hiervoor is het uiteraard noodzakelijk om de planten water te geven maar ook om ze te voorzien van grond die aan hun behoeften voldoet. Dit is wanneer de grond de weg begint te raken! Het doel is om de voedingsstoffen te leveren die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van de vegetatie en om het water te laten halen tijdens het besproeien. Of het nu universeel, biologisch of speciaal ontworpen is voor orchideeën of cactussen, uw grond zal dienen als een anker voor uw plant en daarom moet deze met de grootste zorg worden gekozen.Zo zijn er specifieke potmixen voor orchideeën, citrusvruchten en nog veel meer. Hun samenstelling verandert volgens hun gekozen vakgebied.

Voedingsstoffen maken de meerwaarde

De drie belangrijkste mineralen die planten uit de bodem moeten halen, zijn stikstof, fosfor en kalium. Ze hebben ook calcium, zwavel, magnesium en sporen van andere mineralen nodig. Kwaliteitsvolle potgrond en geven het percentage van de drie belangrijkste voedingsstoffen weer. Planten verschillen in de hoeveelheid van elke voedingsstof die ze nodig hebben, en kunnen verschillende hoeveelheden nodig hebben in verschillende groeistadia.

Organisch en niet-organisch

Biologische potaarde bevatten meestal een combinatie van veenmos, gecomposteerde humus en zanderige leem om de grond te beluchten. Voedingsstoffen kunnen afkomstig zijn van vleermuis guano, regenworm afgietsels, vis- of zeewiermeel en toegevoegde microben of schimmels. Gecertificeerde biologische potmixen noemen de certificerende instantie. Niet-organische potmengsels vermelden vaak het mineraalgehalte en de verhouding van stikstof, fosfor en kalium in de toegevoegde meststof. Als specifieke ingrediënten niet worden vermeld, moet de fabrikant op verzoek het materiaalgegevensblad verstrekken.

Geef een reactie