Hoe maak ik mijn schoorsteen weer klaar voor de winter?

De hete zomermaanden zijn weer bijna ten einde. De koude wintermaanden zijn weer in aantocht. De dagen worden korter en daarmee wordt het ook beduidend kouder. Dan wil je er natuurlijk wel lekker warm bijzitten in je woning. Met een inspirerend boek en een verrukkelijke warme chocomel lekker warm voor de kachel zitten in je favoriete stoel. Heerlijk! Maar is je schoorsteen al voorbereid op de winterse kou, die veelal sneeuw en ijs met zich meebrengt? Er zijn een aantal handelingen die je kunt ondernemen om je schoorsteen winterklaar te maken. Zoals een schoorsteenveger inschakelen Zo kun je heerlijk genieten in je warme woning!

Inspecteer je schoorsteen zorgvuldig

In de zomer heeft je kachel natuurlijk uitgestaan. Dan is het immers heet genoeg om je hele woning te verwarmen. Na een lange zomer gaat je kachel weer voor het eerst aan. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Er kan tijdens de zomermaanden namelijk van alles in je schoorsteen terecht zijn gekomen, wat mogelijk tot complicaties kan leiden. Ga dan ook voorzichtig te werk. Controleer de bovenverdiepingen, nadat je de kachel hebt aangestoken. Wanneer je een brandlucht ruikt of rookontwikkeling ziet, dien je direct te stoppen met stoken. De kans is namelijk groot dat het stookkanaal lek is. Laat dan ook eerst een inspectie uitvoeren door een schoorsteenveger.

Laat je schoorsteen vegen

Het is van belang om ervoor te zorgen dat je schoorsteen schoon is voordat je weer volop gaat stoken tijdens de koude wintermaanden. Het wordt dan ook absoluut aangeraden om je schoorsteen vóór de winter te laten vegen. Wanneer je dit niet doet, is er een verhoogde kans op een schoorsteenbrand. Een vogelnest of roetresten kunnen namelijk al snel tot problemen leiden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Schakel dan ook tijdig een professionele schoorsteenveger in om je schoorsteen volledig te laten vegen. Zo kun je met een gerust hart je woning verwarmen.