Hoe onderhoudsvriendelijk is parket nu echt?

Heel wat mensen hebben er de voorbije jaren voor gekozen om in hun woning parket te laten plaatsen. Een houten vloer oogt dan ook niet alleen bijzonder mooi, daarnaast is ze ook nog eens lekker warm om overheen te lopen. In de praktijk is het zo dat er echter ook nog steeds een aantal niet onbelangrijke onwaarheden bestaan over het gebruik van parket. Eén van die geruchten stelt bijvoorbeeld dat een vloer van parket erg moeilijk te onderhouden zou zijn. Dat is absoluut niet juist, integendeel. Wanneer je stil blijft staan bij de tips die we je geven hier op deze pagina zal je zelfs kunnen vaststellen dat een vloer van parket eigenlijk opvallend weinig onderhoud nodig heeft. Lees snel verder om hier alles over te weten te komen! 

  1. Tip 1: Maak je parket op regelmatige tijdstippen schoon 

De eerste tip die we je kunnen geven is meteen een belangrijke. Het is nooit een goed idee om je vloer te vuil te laten worden. De kans dat bepaalde vervuiling dan tot diep in het hout kan doortrekken is immers veel groter. Omwille van deze reden is het aan te raden om altijd op periodieke basis schoon te maken. Regelmatig even het parket schoonmaken met een microvezeldoek en een stofzuiger zal zeker de levensduur van je vloer gunstig beïnvloeden. Het is absoluut geen goed idee om gebruik te maken van chemicaliën voor het reinigen van je parket, maar dat spreekt voor zich. Hoe vaak je jouw vloer precies dient schoon te maken valt uiteraard moeilijk aan te geven. In principe wordt het echter aangeraden om er wekelijks één keer met een microvezeldoek overheen te gaan. 

  1. Tip 2: Maak gebruik van een beetje olie 

Heb je ervoor gekozen om in jouw huis gebruik te maken van parket? Dan is het altijd gunstig om ze regelmatig te behandelen met olie. Door te kiezen voor een regelmatige behandeling met olie zal je namelijk kunnen vaststellen dat je kan voorkomen dat je vloer er niet alleen dof, maar ook droog uit zal komen te zien. Bovendien helpt het gebruik van olie om ervoor te zorgen dat de natuurlijke schoonheid van het hout terug echt boven zal komen drijven. Heb je op een bepaald ogenblik zin in een beetje verandering voor wat je parket betreft? Dan kan je, je houten vloer altijd volledig afschuren om er vervolgens een nieuwe laag vernis overheen aan te brengen. Op deze manier kom je als het ware meteen te beschikken over volledig nieuw parket!

  1. Tip 3: Hou de vochtigheid van je parketvloer in het oog 

Wat veel mensen die parket plaatsen in hun woning nog wel eens over het hoofd durven te zien is de vochtigheid waar de vloer over beschikt. De juiste vochtigheid is nochtans van cruciaal belang voor de levensduur van je vloer. De ideale vochtigheidsgraad bevindt zich tussen de 40 en 60 procent. Voer als eigenaar van parket altijd regelmatig een controle uit met behulp van een zogenaamde hygrometer. Indien vereist kan het interessant zijn om een luchtbevochtiger of juist een luchtontvochtiger in je woning te voorzien. Dit kan in ieder geval helpen om de levensduur van je vloer aanzienlijk te verlengen!
Kijk snel op www.parket-paleis.nl voor de mooiste parket vloeren!