Hoe werkt het bieden op een huis precies?

Je hebt een huis gevonden dat voldoet aan al je wensen en eisen en je wil het dus graag hebben. Nu is het belangrijk dat je een bod gaat uitbrengen. Allemaal heel spannend, maar hoe werkt het bieden nou precies en waar moet allemaal op gelet worden? In dit artikel lees je hier meer over. 

De prijs

Bieden is één van de spannendste onderdelen bij het kopen van een huis. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor een huis, maar je wil ook niet een te laag bod uitbrengen, omdat het dan kan zijn dat het huis aan je neus voorbij gaat. Een goed openingsbod voor een huis is daarom erg belangrijk. Een openingsbod is namelijk op de huidige woningmarkt ook al meteen het definitieve bod. Om een goede indicatie te krijgen van het bod, is het handig om te kijken naar de woningwaarde. Hiervoor zou je een taxateur kunnen benaderen of je kunt bij het Kadaster terecht voor de WOZ-waarde. Zodra de woningwaarde bekend is, kun je deze vergelijken met de verkoopprijs.

Strategie

Nu je een goede indicatie hebt van de prijs van de woning, is het tijd om jouw bod te gaan bepalen. Hierbij is het belangrijk om te bedenken of dit slechts een openingsbod is of gelijk een definitief bod. Wanneer je een definitief bod uitbrengt, is het wel belangrijk om dit te vermelden en aan te geven dat je niet verder wil onderhandelen over de prijs, dit voorkomt misverstanden. Mocht het over een huis gaan dat ook in de smaak valt bij andere kopers, dan moet je anders bieden, omdat er meerdere mensen zijn die het huis graag willen hebben. 

Je eigen budget

Het is ook van belang om rekening te houden met jouw eigen omstandigheden. Bepaal van tevoren een budget waar jij je aan wil houden. Dit is natuurlijk belangrijk bij het afsluiten van een hypotheek. Verder is het ook belangrijk om onderzoek te doen naar de vaste maandelijkse lasten die je krijgt als het huis van jou is. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan. 

Het bod uitbrengen

Nu de hoogte van jouw bod is bepaald, kan je eindelijk een bod uit brengen op jouw droomhuis. Dit kun je doen door het bod schriftelijk te versturen per e-mail, via de website of je kunt dit telefonisch doen. Hierbij is het belangrijk dat er niet vergeten wordt om je bod nog even op papier te bevestigen, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Na het bod geplaatst te hebben, moet je wachten op een reactie van de verkoper en dan ga je kijken naar wat de volgende stappen gaan worden.

Geef een reactie