architect

Hoe word je architect?

Altijd al gedroomd van een baan als architect? Een architect is iemand die gebouwen ontwerpt, houdt van gebouwen en het leuk vindt om creatief bezig te zijn. Als dit jou aantrekt, of zelfs zodanig aanspreekt dat je wel een baan als architect ziet zitten, is het natuurlijk handig om precies te weten wat een architect doet en welke opleidingen, kwaliteiten of diploma’s je nodig hebt om als architect aan de slag te gaan.

Wat doet een architect?

Een architect ontwerpt gebouwen in opdracht van zijn of haar opdrachtgever. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat een particulier graag een huis wil laten bouwen en hiervoor eerst een ontwerp wil laten maken. Op die manier kan de opdrachtgever het gebouw laten bouwen en wensen uitspreken over hoe de woning er uit moet komen te zien. De architect vertaalt dit vervolgens in een (dynamische) tekening. Hiermee kan de bouwer van de woning de woning zo maken als het ontwerp. Hiernaast dient een architect ook maatwerk te kunnen leveren, omdat opdrachtgevers (dit kunnen zowel bedrijven als particulieren zijn) kunnen vragen om hun wensen en eisen te verwerken in het te ontwerpen gebouw. Zoals gezegd werkt een architect voor zowel bedrijven als particulieren. Een architect kan echter ook werken in opdracht van de overheid, omdat er door de overheid ook gebouwen worden ontwikkeld. Een architect moet daarom niet alleen technische kennis hebben en goed visueel te werk kunnen gaan, maar ook moet een architect sociaal zijn. Dit, om goede contacten te onderhouden met opdrachtgevers, om advies te kunnen geven en moet kunnen sparren met hen.

Hoe word je architect?

Je kan als architect aan de slag als je de juiste papieren hebt hiervoor. Om jezelf te noemen dien je een bouwkundige studie te doen aan bijvoorbeeld een Technische Universiteit op WO-niveau. Om jezelf vervolgens architect te kunnen noemen dien je een extra examen te doen, zodat je je kunt inschrijven in een speciaal register voor architecten. Een architect moet kennis hebben van verschillende dingen. Het is niet simpelweg een gebouw tekenen en je bent klaar. Er komt meer bij kijken. Zo moet een architect over technische kennis beschikken, omdat het ontworpen gebouw ook nog in de praktijk moet worden gebouwd en ontwikkeld. Hierdoor moet de architect rekening houden met de mensen die het gaan bouwen. Een architect moet kennis hebben van rekenen en wiskunde, bouwmaterialen en het leuk vinden om te tekenen. De schets begint vaak op papier en dit wordt uiteindelijk uitgewerkt met een computer tot het daadwerkelijke ontwerp.

Geef een reactie