Hoe word je fijn oud?

Of je het nou wilt of niet, iedereen wordt op begeven moment ouder. Het is het noodlot van het leven, en je kan er weinig aan doen of veranderen. Desondanks hoeft oud worden niet zo vreselijk te zijn als veel mensen denken. Natuurlijk zullen er veel ouderdomskwaaltjes om de hoek komen kijken, waar je vroeger nooit aan hoefde te denken. Maar er zijn veel manieren waarop je het oud worden minder erg en gemakkelijker kunt maken. In dit artikel bespreek ik tips en tricks om je te helpen gezond en blij ouder te worden, en dus niet een bittere bejaarde te worden.

Gezondheid

Het meest belangrijke om fijn oud te worden is je gezondheid. Als je gezond oud wordt dan is een stuk makkelijker te overleven dan wanneer je serieuze problemen met je gezondheid krijgt. Denk hierbij aan cardio of gewichtheffen. Als je spieren goed ontwikkelt zijn dan zul je dit blijven merken terwijl je lichaam ouder wordt, en zul je minder snel te maken hebben met ouderdomskwaaltjes en andere gezondheidsproblemen. Je hoort wel eens verhalen over mensen die 100 jaar oud zijn en nog steeds zo fit en fier in de rondte lopen als een 20 jarige. Dit komt over het algemeen doordat ze heel hun leven goed voor hun lichaam en gezondheid hebben gezorgd. Het is makkelijker gezond te blijven dan weer gezond te worden. Verwaarloos je lichaam en gezondheid dus niet totdat het te laat is om er wat aan te doen.

Leefomstandigheden aanpassen

Als je toch te maken krijgt met fysieke limitaties dan is het het beste om daar zo snel mogelijk of eigenlijk al van te voren oplossingen voor te vinden. Bijvoorbeeld als het moeilijk is om de trap op en af te gaan dan is het een goed idee om al van tevoren te verhuizen naar een appartement met een lift en met maar één verdieping. Ook is het natuurlijk belangrijk op tijd rollators en andere benodigdheden te kopen. Denk aan een matje voor in de douche om te zorgen dat de douche niet glad is en je niet uitgleidt. Pas je omgeving aan op je conditie en je benodigdheden.

Als je je lichaam goed verzorgt en je gezondheid in de gaten houdt dan hoeft oud worden helemaal niet zo beperkent te zijn. Mocht je toch tegen beperkingen oplopen, dan is het beste zo snel mogelijk je leefomgeving aan te passen zodat je goed met de beperkingen kan leven.