gezond oud worden

Hoe word je gezond oud?

We zouden het allemaal wel willen. Gezond oud worden. Maar betekent dit dat je een saai leven moet leiden? Moet je dan al het junkfood, de biertjes en de wijntjes links laten staan? Nee, natuurlijk niet. Belangrijke woorden zijn balans, prikkels en levensgeluk. Aan de hand van die 3 pijlers ga ik uitleggen hoe je gezond oud kunt worden.

Balans

Dit woord heeft betrekking op veel zaken in je leven. Tegenwoordig is het leven vluchtig, we zijn druk en hebben moeite om werk en privé te combineren. Zorg dat je de batterij dus goed oplaadt en goed slaapt. Slapen in een thuiszorgbed kan je rust verbeteren. Ook op het gebied van voeding moet je de balans zien te vinden. Eet voldoende vis, vlees, zuivel, groente en fruit. Natuurlijk mag je af en toe naar de Mcdonalds, maar maak er geen gewoonte van. Zorg ervoor dat je genoeg voedingsstoffen tot je neemt, maar ook weer niet te veel.

Prikkels

Sporten stimuleert het behoud of het versterken van je spierweefsel, maar stimuleert ook de aanmaak van botweefsel. Dit is iets wat veel mensen niet weten. Sporten verhoogt de botdichtheid. Zwemmen daarentegen zorgt er niet voor dat je stevigere botten krijgt. Veel oude mensen gaan zwemmen op latere leeftijd. Oude mensen kunnen beter een andere sport kiezen als ze botverlies willen tegengaan. Je hersenen hebben de punten die we bij balans hebben besproken nodig om goed te kunnen functioneren. Sporten en bewegen is ook gezond voor je hersenen. Zo zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en zorgt het voor een betere bloedvoorziening in de hersenen. Ontspanning, muziek en hersentraining kunnen positieve signalen sturen naar je hersenen.

Levensgeluk

Levensgeluk is belangrijk om langer en gezond te kunnen leven. Hoevaak hoor je wel niet dat na de partner is overleden de andere partner kort daarna ook overleden is. Zorg daarom dat je naarmate je ouder wordt je sociale contacten probeert bij te houden en eventueel te verbreden, zodat je niet eenzaam wordt. Omgaan met jonge mensen kan ook heel positief zijn voor een ouder wordend persoon. Het houdt je niet jong, maar het kan een bijzondere band te weeg brengen.