Hoe zit dat eigenlijk met het ondernemersklimaat in Nederland?

Den Haag laat vaak ontvallen dat het ondernemersklimaat in Nederland bijzonder geschikt is voor starters. En er wordt dan ook van alles gedaan om het nieuwe ondernemers makkelijker te maken, alleen werkt het systeem vaak net niet lekker. Een starterslening is niet iets waar je op zit te wachten, want de maandlasten moeten juist laag blijven. Heb je in het verleden financiële problemen gehad, dan kun je het eigenlijk op voorhand al wel vergeten. Bij de KvK had ik geen enkel probleem bij het registreren van mijn bedrijf, maar vanaf dat punt ging het bergafwaarts. Vandaar mijn vraag: hoe zit het nou eigenlijk echt met dat ondernemersklimaat in Nederland?

Nul op rekest en dat maandenlang

Een nummer krijgen was gemakkelijk, maar daarna hield het eigenlijk snel op. De bank wilde wél een rekeningnummer voor mijn bedrijf openen, maar een kredietplafond of lening waren absoluut niet mogelijk. Er werd direct aangegeven dat een durfkapitalist een betere optie zou zijn, of een geldverstrekker die hogere rentes hanteert dan de bank zelf. Geen prettig gesprek dus. Maar ook onderhoudscontracten en andere overeenkomsten bleken lastig rond te krijgen, omdat ik een negatieve BKR-codering achter mijn naam heb staan.

En wat betekent dit dan?

Drie jaar geleden had ik afbetalingen die ik niet op kon brengen en mijn vorige bedrijf is onderuitgegaan. Failliet. Boem, ineens alles kwijt. Ik heb de tijd genomen om terug te kijken en te bepalen wat ik anders moest doen om het ditmaal beter aan te pakken. Ik vond de zere plekken, heb een nieuw ondernemingsplan opgesteld en weet waar ik mijn klanten kan vinden. Maar zonder een startkapitaal is dat onmogelijk. Alle schulden zijn afbetaald inmiddels, maar die negatieve BKR-codering maakte het bijna onmogelijk om een bedrijf op te zetten.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder

We zijn inmiddels anderhalf jaar verder en mijn bedrijf staat als een huis, met drie vaste werknemers en een breed klantenbestand. Na lang zoeken vond ik twee constructies die mijn bedrijf mogelijk maakten. De eerste was een auto leasen zonder BKR-toetsing, waardoor ik gewoon naar mijn klanten toe kon. De negatieve BKR-codering maakt niet uit bij een auto leasen zonder BKR-toetsing, dus dat maakte het makkelijk. Daarnaast vond ik een persoonlijk investeerder die uitgebreid met me in gesprek ging. Hij wilde weten welke plannen en ervaringen ik had. Toen ik vertelde dat mijn vorige bedrijf failliet gegaan was en ik ditmaal precies wist waar ik op moest letten, legde hij direct het benodigde bedrag in. Een ander groot voordeel: hij heeft me direct wat tips gegeven en ik kan hem altijd bellen wanneer ik vragen heb.

Dus, hoe vriendelijk zijn we voor ondernemers in Nederland?

Het ondernemersklimaat in Nederland wordt vaak goed genoemd. Ik vraag me af of dit wel het hele verhaal is, aangezien ik zeker weet dat ik niet de enige ben die deze problemen meegekregen heeft. Is een verleden met schulden echt een reden om startende ondernemers op voorhand de nek om te draaien – of kunnen we hier een beter systeem voor verzinnen?