Dros schoonmaakdiensten

Huurcontract opgezegd: hoe moet je je huurwoning achterlaten?

Het is een vraag waar veel huurders mee zitten: hoe moet ik straks mijn huurwoning achterlaten, wanneer ik iets anders heb gevonden of om wat voor reden dan ook mijn huurcontract beëindig? Ben ik bijvoorbeeld verplicht een opleveringsschoonmaak te laten uitvoeren door een schoonmaakbedrijf als Dros? Moet ik die vrijwel nieuwe schutting echt weer afbreken? En hoe zit het met die okergeel geschilderde muren? Dien ik die weer wit te verven? In deze blog gaan we op dit soort vragen in.

Opleveren in ‘opnamestaat’

De kern van het verhaal is dat je je huurwoning na het opzeggen van het huurcontract weer moet opleveren in de zogeheten ‘opnamestaat’. Dit zou dan in je huurcontract moeten zijn vastgelegd. Voor deze opnamestaat teken je bij aangaan van het huurcontract een document, waarin beschreven staat hoe de woning er bij het ingaan van de huur eruitziet en in welke staat de woning verkeert.

Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat u de muren weer moet herstellen zoals ze bij aangaan van de huurovereenkomst waren. Geschilderde muren dienen dan bijvoorbeeld weer wit geverfd te worden, behang kan moeten worden verwijderd en door jou geboorde gaten moet je weer dichten. Ook kan er van je geëist worden om de vloer er weer uit te halen, wanneer de woning zonder vloer werd opgeleverd. In de opnamestaat is bovendien ook de staat van de tuin opgenomen. Was deze kaal toen je er kwam wonen? Dan mag de verhuurder van jou verwachten dat je deze ook weer kaal achterlaat. Hoe raar dat wellicht ook klinkt, maar dat betekent inderdaad dat de schutting weer weg moet, het grasveld moet worden omgeploegd en ook die mooie gemetselde plantenbak gesloopt dient te worden.

Geen opnamestaat aanwezig?

Een goede verhuurder zal altijd zorgen voor een opnamestaat. Mocht dit echter niet het geval zijn, dan nog is het wettelijk zo bepaald dat je de woning in dezelfde staat moet achterlaten als toen je er kwam wonen. Alleen is er één belangrijk verschil en dat is dat de verhuurder moet kunnen aantonen dat je dingen hebt veranderd. Dat geldt voor bewust aangebrachte veranderingen, zoals het verven of behangen van muren, maar ook voor ontstane schade die de verhuurder aan jou toekent. Zonder bewijs dat deze schade er voorheen nog niet was, kun je hier niet voor aansprakelijk worden gesteld wanneer jullie vooraf geen opnamestaat hebben vastgelegd.