begrafenis regelen

Ik zal 2019 niet zo snel vergeten

Mijn ervaringen in het jaar 2019 waren heel verschillend. Zo heb ik hele goede momenten gekend, maar ook momenten die een stuk minder prettig waren. Natuurlijk heeft iedereen dit wel, maar voor mij hebben de beide kanten van het spectrum nog nooit zo ver uit elkaar gelegen. Allereerst heb ik een studie met goed resultaat afgerond, en ik heb een nieuwe baan gevonden waar ik behoorlijk blij mee ben. Dat zag er de afgelopen jaren voor mij lang niet zo rooskleurig uit als wanneer ik eraan terugdenk. Helaas is er ook iets gebeurd waardoor het jaar 2019 voor mij altijd een vervelende herinnering oproept. In de zomer is namelijk een goede jeugdvriend van mij overleden aan een ziekte, en dat was redelijk onverwacht. Dit ook aangezien wij nog vrij jong zijn, en je het niet ziet aankomen.

Van vreugde tot verdriet

Het eerste nieuws over de ziekte kwam voor mij in December 2018. Sinds die tijd werden de berichten alleen maar beter, en vlak voor de zomer was ik druk bezig met het afronden van mijn studie. Zodoende dacht ik er helemaal niet aan dat het ook helemaal verkeerd kon gaan. Toch kreeg ik ongeveer een week na het inleveren van mijn laatste opdrachten een vervelend telefoontje. Ik had eigenlijk alleen contact met deze persoon als het om onze zieke vriend ging, en dat was dit keer ook niet anders. Helaas kon ik direct aan de toon al horen dat het allemaal goed fout was. Een ontsteking tijdens de behandeling van de ziekte is uiteindelijk fataal gebleken. Zo verdween alle vreugde en werd het dus tijd om mij mentaal voor te bereiden op het afscheid, en het weerzien van veel kennissen van de middelbare school.

Het laatste vaarwel

Al gauw had één van de mensen in onze vriendenkring van toen zijn woning beschikbaar gemaakt om als gemeenschappelijke ruimte te gebruiken voor iedereen die daar behoefte aan had. Ik maakte daar dankbaar gebruik van, en het was die hele week ook behoorlijk druk bij hem thuis. De ouders van de overleden vriend hadden de vervelende taak om een begrafenis te boeken voor hun eigen zoon. Wij hebben wel een klein beetje kunnen helpen, en ook de uitvaartzorg heeft iedereen uitzonderlijk goed bijgestaan. Op die manier de taak van de begrafenis regelen toch enigszins worden verzacht. Het afscheid nemen de dag voor de begrafenis was een hele mooie aangelegenheid, hoe vervelend dat ook klinkt. De mensen van de uitvaart hadden allerlei persoonlijke spullen rondom de kist uitgestald, en bood ons de mogelijkheid om op ons eigen tempo afscheid te nemen. Daarom dus dat ik zeg dat het afscheid, voor zover mogelijk, toch erg mooi was.