goedkoop laminaat

In 5 stappen zelf laminaat leggen

Laminaat. Vandaag de dag kun je er niet omheen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om deze vloerbedekking in hun huis aan te brengen. Het is namelijk goedkoop in aanschaf, er is geen vakmanschap nodig en het geheel is snel te leggen. Daarnaast kun jij jouw budget zelf bepalen. Zoek je goedkoop laminaat of toch een duurdere variant? Alles kan! Van plan om zelf een plankje te plaatsen? In deze blog vertellen wij hoe je dit het beste kunt doen. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem dan contact op met een specialist. Bijvoorbeeld Laminaatpark.

1. Leg een ondervloer

De eerste stap in het leggen van laminaat is de ondervloer. Dit is bij een ‘zwevende vloer’ onontbeerlijk. Deze tussenlaag weert vocht, egaliseert de vloer, isoleert de ruimte én dempt geluid. Een verademing voor zowel jou als jouw buren, dus! Rol de ondervloer eerst uit over de ruimte en laat deze ongeveer 1 centimeter tegen de muren oplopen. Plak de naden ten slotte met aluminiumtape af.

2. Leg de eerste baan

Nu is het tijd om het laminaat zelf neer te leggen. Hierbij is het belangrijk dat je gebruik maakt van afstandhouders. Laminaat heeft namelijk de neiging om na verloop van tijd uit te zetten. Door deze hulpmiddelen tegen de muur te plaatsen, voorkom je dat de vloer ruimte te kort komt. Begin bij het leggen van laminaat altijd in een hoek. De laatste plank van de baan snijd je natuurlijk met een speciale laminaatsnijder.

3. Leg de overige banen

Gefeliciteerd! De eerste baan is gelegd. Nu is het tijd om er een tweede baan tegenaan te leggen. Om ervoor te zorgen dat de naden niet gelijk lopen, raden wij aan om deze baan in tegenovergestelde richting te leggen. Op deze manier beweeg je je in principe als een slang door de kamer. Hoe de twee banen aan elkaar vast worden gezet, is van het soort laminaat afhankelijk. Zo kan er sprake zijn van een klik- of snelkliksysteem.

4. Leg de laatste baan

Poe… Het meeste werk is eindelijk achter de rug. Helaas kun je – in de laatste baan – het laminaat vaak niet in de volledige breedte gebruiken. Deze zal moeten worden afgesneden. Plaats een afstandhouder langs de muur en leg hier de nieuwe plank tegenaan. Vervolgens teken je een lijn op het punt waar deze plank de laatst gelegde baan treft. Snijd de nieuwe plank vervolgens op maat.

5. Leg de plinten

Natuurlijk wil je van de vloer een mooi geheel maken. De randen zien er in veel gevallen zeker niet strak uit. Om dit te verhullen kun je plinten plaatsen. Doe dit pas een paar dagen na het leggen van het laminaat.