Tegelvloer leggen - leg tegellaminaat

Leg je eigen tegelvloer in huis

Welke vloer je in huis wilt, is een kwestie van smaak. De een gaat voor een parketvloer met warme uitstraling, de ander gaat voor goedkoop laminaat en weer een ander gaat voor een luxe tegelvloer. Heeft dat laatste ook jouw voorkeur, dan wil je misschien zelf je tegelvloer leggen. Daarvoor zul je echter flink aan het klussen moeten. Of toch niet? Lees snel verder!

Stappenplan maken

Voordat je lukraak vloertegels inkoopt, maak dan eerst een stappenplan voor jouw tegelvloer. Uiteraard moet er een en ander gemeten worden, dus pak de rolmaat er maar vast bij. We gaan er in dit stappenplan vanuit dat je ondervloer al geëgaliseerd is.

Stap 1: meten

Je begint met het opmeten van de vloer die je wilt betegelen. Als je de lengte en de breedte weet, kan je de oppervlakte (x) berekenen. Je hebt dan dus (x)m2 aan vloertegels nodig. Hou er rekening mee dat je een deel van de tegels moet afsnijden, langs de rand en in hoeken. Koop je tegels liever iets te ruim in dan iets te krap.

Stap 2: markeer het beginpunt

Je wilt aan beide kanten de tegels ongeveer evenveel afsnijden (tenminste, als je van symmetrie houdt). Om te weten waar je moet beginnen met leggen, kan je spandraden spannen. Deze zet je haakt op het door jou gekozen oriëntatiepunt, d.w.z. het punt vanwaar jouw vloer er het beste uit moet zien. Vaak is dit de deur waarin je binnenkomt, of juist precies het midden van de kamer.

Stap 3: lijm smeren

Tegellijm aanbrengen is een vrij precieze klus. Iets te veel of te weinig en je tegels komen scheef te liggen. Ook als de lijm te dik of te dun is, kan je in de problemen komen. Hou dus altijd de verhoudingen van de verpakking aan en zorg dat je alvast wat met de troffel geoefend hebt. 

Stap 4: tegels loshalen

Hmm, dat was toch moeilijker dan gedacht. Haal snel die scheef gelegde tegels weer los en schraap de lijm van de vloer. Gelukkig heb je nog lang niet alle tegels gebruikt en krijg je de meesten weer lijmvrij.

Stap 5: tegels terugbrengen en tegellaminaat kopen

Nou, dat zelf tegels leggen viel dus tegen. Toch maar een vakman laten komen. Of… tegellaminaat leggen! Een vloer van tegellaminaat is net zo makkelijk te leggen als normaal laminaat. Bovendien is het bijna niet te onderscheiden van echte tegels. En zo heb je toch nog een prachtige, zelf gelegde tegelvloer.

Geef een reactie