lichtplan

Lichtplan: Stappenplan en Tips

Het kiezen van de juiste verlichting kan lastig zijn. Er is ontzettend veel keuze in verlichting. Door het opstellen van een lichtplan krijg je inzicht in de lichtbehoefte. Zodra jij een plan hebt opgesteld, kun je gericht zoeken naar een lamp. Het kost niet veel tijd en met onderstaande tips maak je zelf gemakkelijk een lichtplan. Trendy meubels kopen? 

Stap 1: Plattegrond maken

Je begint met het in kaart brengen van de ruimte. Door een plattegrond op te stellen, breng je meubels, ramen en andere objecten in kaart. Misschien zijn er schilderijen of andere objecten die jij graag uitlicht. Deze neem je ook mee in de plattegrond. Je kunt ervoor kiezen om de tekening op papier te maken. Er bestaan ook programma’s waar je een lichtplan kunt ontwerpen.

Stap 2: Functioneel

Verlichting brengt niet alleen sfeer, het zorgt ook voor functionaliteit. Er zijn bepaalde plekken in huis waar functionele verlichting nodig is. Denk aan de keuken waar je eten moet bereiden, of een lamp bij de bank waardoor je kunt lezen. Deze functies neem je ook op in het lichtplan.

Stap 3: Soort verlichting

Na het bepalen van de functie, stel je lichtcirkels op. Zo weet je waar de toekomstige verlichting schijnt. Wanneer je de lichtcirkels hebt getekend, is het tijd om na te denken over type verlichting. Begin bij de eerste lichtcirkel en ga na welk type lamp het beste past.

Stap 4: Afronden

Nu heb je het lichtplan opgesteld en weet je waar welke lamp moet komen. Het is tijd om het aanbod van lampen te bekijken!
Tip: Bestel ook je goedkope meubels online! En heb je nog professioneel schuurpapier nodig? Ook dat koop je gemakkelijk online en is te gebruiken voor elke klus in en rondom het huis.

Geef een reactie