Mkb energiecollectief: wat is dat precies?

Nederland kent een flink aantal ondernemers, waarvan een groot deel mkb’er is. De meeste mkb’ers maken gebruik van kleinzakelijke energie en een klein deel heeft grootzakelijke energie nodig. Welke vorm van energie je ook gebruikt; geen enkele ondernemer betaalt graag te veel voor een zakelijk energiecontract. De kans is groot dat je in je zoektocht te maken krijgt met een zogeheten mkb energiecollectief. Zij beloven je flinke korting op je energiecontract, waardoor het heel aantrekkelijk lijkt om in zee te gaan met zo’n collectief. Toch is er een aantal nadelen te vinden aan dit soort collectieven voor mkb energie. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een mkb energiecollectief?

Voordat we je meer vertellen over waarom een mkb energiecollectief vaak minder aantrekkelijk is dan het lijkt, is het goed om te weten wat zo’n collectief precies is. Een mkb energiecollectief is een groep ondernemers die samen een pakket zakelijke energie bij een energieleverancier afneemt. Omdat ze dat in een collectief doen, kan dit vaak voor een scherpe prijs. Wanneer je als ondernemer mee wilt doen met zo’n collectief worden je als het ware gouden bergen beloofd. Je zou enorm veel geld kunnen besparen op je zakelijke energierekening. Dat kan wel pas nadat je entreegeld hebt betaald – bij de meeste collectieven moet je eerst geld betalen en pas daarna kun je meedoen met het collectief. Het begin is dus eigenlijk al een beetje vreemd; waarom zou je eerst geld betalen om daarna pas te kunnen profiteren van eventuele korting? Het liefst profiteer je direct van korting op je energierekening. Dat is helaas niet het enige nadeel van een mkb energiecollectief.

Nooit energie op maat bij energiecollectief

Wist je bijvoorbeeld dat je in een mkb energiecollectief nooit profiteert van energie op maat? Dat komt omdat je ervoor kiest om als een groep energie af te nemen. Op basis van die groep (het collectief) wordt een energiepakket samengesteld. De ene ondernemer zal hiervan profiteren, maar de ander zeker niet. Wanneer je bijvoorbeeld een klein bedrijfspand hebt of weinig energie verbruikt omdat je alleen maar elektriciteit voor internet en je laptop nodig hebt, is de kans groot dat je meer moet betalen dan wanneer je zelf op zoek gaat naar een goede deal. Voor mkb’ers met een hoog jaarlijks energieverbruik kan zo’n collectief wel goed uitpakken, maar ook dit weten ze niet van tevoren. Je weet namelijk nooit vooraf wat de exacte energieprijzen gaan worden, dus je weet ook niet of je daadwerkelijk goedkoper uit bent. Dat is best vreemd zolang daar wel op een aantrekkelijke manier mee geadverteerd wordt.

Energiecollectief biedt niet het totale aanbod

Tot slot moet je ook weten dat je bij een energiecollectief nooit de keuze hebt uit alle energiebedrijven in Nederland. Dat komt omdat niet iedere zakelijke energieleverancier meedoet met dit soort pakketprijzen. Zo weet je dus eigenlijk nooit of je écht het meest voordelig uit bent wanneer je voor een mkb energiecollectief gaat – misschien heeft een energiebedrijf dat niet hieraan meedoet wel een betere deal. Die kans is zelfs best wel groot! Daarom raden we je aan om gewoon zelf op zoek te gaan naar een goede deal. Dat doe je door te beginnen met energie vergelijken zakelijk met behulp van een online energievergelijker. Zo’n vergelijker gaat op basis van jouw jaarlijkse energieverbruik en eventueel extra wensen (denk aan groene of grijze energie) op zoek naar een passende energiedeal. Daarbij wordt er altijd gekeken naar het totale aanbod van energieleveranciers, dus alleen op die manier weet je waar je het goedkoopst uit bent wat betreft een zakelijk energiecontract voor mkb’ers.

Geef een reactie