Ondergewaardeerde helden

Iedereen streeft naar een glansrijke en veel geld opbrengende carrière. Mensen dromen van het werken in prestigieuze posities bij grote bedrijven. Maar in onze maatschappij zijn er simpele baantjes waar op wordt neergekeken, die eigenlijk veel belangrijker zijn. Als iedereen werkt als een financieel adviseur, of een advocaat, of een andere positie voor hoogopgeleiden, dan zou de maatschappij niet kunnen voortbestaan en snel in elkaar storten. Van jongs af aan worden we door onze scholen, ouders en vrienden gestimuleerd om een opleiding te doen en een zo hoog mogelijk diploma te halen. Maar waarom wordt er zo neergekeken op het doen van simpel maar toch super belangrijk werk? In dit artikel bespreek ik dit soort simpele baantjes en waarom deze baantjes ontzettend belangrijk zijn voor onze maatschappij.

Vuilnismannen

Misschien wel het meest op neergekeken beroep dat er is zijn vuilnismannen. Hoe vaak heb je wel niet tijdens je opleiding gehoord: “Doe je huiswerk en let goed op anders eindig je als een vuilnisman.” Natuurlijk is het begrijpelijk dat er een stigma is rond het werken met vuilnis, iets dat erg onaantrekkelijk en stinkend is. Maar de realiteit is dat zonder vuilnismannen onze maatschappij in elkaar zou storten. Een paar jaar geleden was er een staking waarbij vuilnismannen niet meer wilden werken. Heel snel veranderde de stad in een puinhoop met vuilnis overal op straat en mensen die niet wisten wat ze met hun afval moesten doen. Er is dus absoluut niks mis mee om een vuilnisman te worden, want je hebt een erg belangrijke rol in onze maatschappij.

Verkeersregelaars

Ook erg ondergewaardeerd maar ook zeer belangrijk voor onze maatschappij zijn verkeersregelaars. Vaak wordt er gegrapt dat deze baan vervangen zou kunnen worden door stoplichten en verkeersborden, maar niets is natuurlijk minder waar. Wanneer er technische storingen zijn of onverwachte verkeersproblemen zoals ongelukken of files, dan zijn verkeersregelaars hard nodig om het verkeer zo soepel mogelijk verder te leiden. Niets is frustrerender dan lang in files te staan op weg naar werk of op weg naar huis. Gelukkig helpen deze ondergewaardeerde helden om de problemen snel op te lossen.

Zo zijn er nog veel meer beroepen waar op wordt neergekeken, maar die toch echt super belangrijk zijn voor onze maatschappij. Moraal van dit verhaal is natuurlijk dit we niet zo bevooroordeeld moeten zijn over sommige beroepen, en juist de helden die deze beroepen doen de waardering geven die ze verdienen. Wees dus niet somber als je zoon of dochter één van deze beroepen beoefend, ze zijn ontzettend belangrijk.