Onderhoud van schapenvachten

Heb jij net schapenvachten gekocht voor in jouw huis? Veel mensen weten niet dat een schapenvacht nog onderhoud nodig heeft. In dit blog lees je alle tips en tricks voor het onderhouden van je schapenvacht.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten schapenvachten die je kunt kopen. Een gelooide schapenvacht is een vacht op de huid, dus met een leren achterkant. Een vilten vacht, ook wel ‘vegetarische’ vacht, heeft een achterkant wat bestaat uit wolvilt. De gelooide vachten vallen nauwelijks uit, terwijl gevilte vachten dat wel doen. Gevilte vachten zijn ook niet altijd helemaal egaal, je kunt bijvoorbeeld wel eens wat strootjes tegenkomen. Een gevilte vacht kan prima in de wasmachine op een wolwasprogramma, dus deze zijn makkelijk schoon te maken. Het nadeel van een gelooide vacht is dat deze dus niet gewassen kan worden in een wasmachine en je dus andere manieren moet toepassen. (topschapenvachten.nl)

Onderhoud (voor gelooide schapenvachten)

Klop het kleed/de vacht regelmatig uit en laat het luchten. Een voordeel is dat vlekken vanzelf er vanaf slijten, doordat wol een zelfreinigende eigenschap heeft. Als je natte vlekken op de vacht hebt dan moet je die voorzichtig weg deppen of met zout in laten trekken en daarna uitkloppen. Als een vlek droog is, dan kun je die (voorzichtig) uitkammen met een niet te harde borstel. In Nederland sneeuwt het nauwelijks, maar wanneer er toch een dik pak sneeuw is gevallen maak er dan meteen goed gebruik van door de vacht met zijn haarkant in de verse sneeuw te leggen. Het is dan verstandig om je vacht er zo lang mogelijk in te laten liggen, vervolgens klop je de sneeuw eruit en laat je de vacht drogen. Het drogen van de vacht moet wel op een specifieke manier gebeuren, zo moet je het laten drogen door de haren naar beneden te laten wijzen en niet op een te warme plek, anders wordt het leer te hard.

Geef een reactie