Tuin onderhouden tips

3 Dingen die onmisbaar zijn als je jouw tuin wilt onderhouden!

Of je nu landelijk woont met een grasveld als onderdeel van je erf of middenin de stad met een balkontuin: als het voorjaar aandringt begint het bij jou alweer te kriebelen! Het is tijd voor een update van jouw (balkon)tuin. Tuinonderhoud kun je heel gemakkelijk zelf doen. Gebruik de tips in dit artikel en maak van jouw tuin in no-time weer een ‘s zomers paradijsje!

1. Dieren, dieren en nog eens dieren

Fauna (dieren) helpen de flora (bloemen) op grote schaal op peil te houden. Een diervriendelijke tuin helpt niet alleen mee aan het vergemakkelijken van je tuinonderhoud in het voorjaar, het zorgt ook voor het herstellen van de natuur. We hebben het hier over allerlei soorten kleine diertjes: van vogels en vliegen, tot wormen en kakkerlakken. Je kiest zelf welke dieren jij naar jouw tuin of balkon trekt. Zo biedt een landelijke tuin veel mogelijkheden om insecten aan te trekken en zo een rijker bodemleven te creëren. Plaats bijvoorbeeld een insectenhotel. Waarschijnlijk wil je liever geen insecten op jouw balkon, dus kies hier voor een schattig vogelhuisje voor tuinvogels. Of hang mooie bloembakken aan de reling en trek zo bijen aan.

2. Natuurvriendelijk tuinonderhoud tegen onkruid

Het meest natuurlijkvriendelijke tuinonderhoud tegen onkruid zijn jouw eigen handen met gereedschap, zoals een onkruidsteker, -bezem of -borstel. Als je er op tijd bij bent en naast onkruid ook uitgebloeide bloemen netjes weghaalt, bestaat jouw tuinonderhoud slechts uit bijhouden. In grotere perkjes kun je daarnaast ook worteldoek leggen om de groei van onkruid tegen te gaan. Heb je even geen tijd om in de tuin bezig te zijn, of is het kwaad al geschied? Kies dan voor een natuurlijkvriendelijke onkruidverdelger om het leven in je tuin niet te veel te verstoren.

3. Tuinhout van een goede kwaliteit vraagt weinig onderhoud

Er is niets zo vervelend als een doorgezakte stoel of gammele tafel als jij net de barbecue aan wilt steken. Verweerde en verrotte tuinmeubels zijn niet alleen het resultaat van slecht onderhoud. Als de meubels niet van een goede kwaliteit hout zijn, dan blijf je met tuinonderhoud bezig. Wil je zelf aan de slag met tuinmeubels maken, kies dan voor een hardhout dat geschikt is voor buiten, bijvoorbeeld vuren balken. Werk deze af met een goede beits en zet de meubels in de winter binnen, dan is het minste onderhoud nodig: eens in de drie jaar opnieuw beitsen is voldoende. Heb je een overdekt balkon? Dan geven steigerhouten tuinmeubelen sfeer in je tuin.