Hoe verwijder je parketvloer

Parketvloer verwijderen: 3 DIY tips

Wil je zelf jouw parketvloer verwijderen omdat je gaat verhuizen of voor een woningontruiming? Dit is goed mogelijk met de juiste aanpak. Pas wel op dat je het parket en de ondervloer niet beschadigt. Er zijn veel verschillende parketvloeren. Vaak zijn deze op een ondervloer van spaanplaat gelijmd en is de spaanplaat weer op de cementvloer gelijmd. Bij een onjuiste verwijdering van de parketvloer kan de cementdekvloer daar onder onnodig schade oplopen doordat er spaanplaat en lijmresten achterblijven. Met deze 3 DIY tips verwijder je gemakkelijk jouw parketvloer.

Parketvloer verwijderen tip 1 – De juiste materialen

Doe eerst het nodige vooronderzoek om erachter te komen wat je onder het parket aantreft. Is dit aangebracht op de betonlaag of zit er nog een oudere laag vloerbedekking tussen? Heb je al eens eerder een vloer verwijdert waardoor er waarschijnlijk lijmresten onder de vloer zitten? Hoe is jouw parketvloer bevestigd? Als deze niet is vastgelijmd is een koevoet of ander gereedschap waarmee je de planken op kunt tillen in principe voldoende gereedschap. Let er wel op dat jouw gereedschap de vloerpanelen niet beschadigt als je de vloer nog wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen. Is de vloer vastgeplakt? Dan heb je naast tilgereedschap een cirkelzaak en een kleine hamer nodig. Stel de cirkelzaak af op de dikte van de vloer om de kans op schade aan de ondervloer te minimaliseren.

Parketvloer verwijderen tip 2 – Ruimte creëren voor het verwijderen van de parketvloer

Een goede plek om te beginnen met het verwijderen van de parketvloer is bij een beschadigde parketstrook die je niet meer kunt gebruiken. Deze kun je doorzagen en met de koevoet en eventueel een hamer van de ondergrond scheiden. Zijn er geen beschadigde delen om mee te beginnen? Verwijder dan wat plinten langs de muur en gebruik deze speelruimte om de stroken één voor één te verwijderen. Een parketvloer die met groeven in elkaar grijpt vraagt wat meer tijd om te verwijderen. Ook is het mogelijk dat de lijm te sterk is om in één keer hele stroken los te krijgen. Geduld is hierbij een schone zaak en voorkomt beschadigingen.

Parketvloer verwijderen tip 3 – Lijmresten verwijderen

Wanneer de vloer verwijderd is, rest alleen het verwijderen van de lijmresten en eventuele andere viezigheid nog. Dit doe je overigens ook als bijvoorbeeld tapijt verwijdert. Als er wateroplosbare lijm is gebruikt, dan hoef je de vloer alleen maar nat te maken en vervolgens te drogen. Andere lijmsoorten verwijder je met lijmverwijderaar en een plamuurmes. Het verwijderen van een parketvloer is veel werk, wat ook een van de redenen is dat veel mensen tegenwoordig kiezen voor een PVC vloer.