Kachel

Pelletkachel aanschaffen in huis? Ontdek hier waarom!

Nu de zomer inmiddels weer is aangebroken, staat ook de winter weer sneller voor de deur dan gedacht. Dat betekent koude en donkere dagen waarbij je weer moet nadenken over hoe je er toch lekker warm bij kan zitten. Tegenwoordig gebeurt dat steeds vaker met een pelletkachel in plaats van een centrale verwarming of een gas- of houtkachel. Pelletkachels uit Meppel winnen steeds meer populariteit dankzij hun duurzame aard. Daarnaast bieden pelletkachels nog veel meer voordelen. Benieuwd? Lees dan snel verder en ontdek!

Wat zijn pelletkachels precies?

Eigenlijk verklapt de naam het al. Pelletkachels zijn kachels waar pellets, meestal houtpellets, in verbrand worden. Door de zichtbare vlam in het raam brengt het de sfeer en knusheid van een houtkachel, maar heeft het het gemak van een gaskachel. De temperatuur bepaal je namelijk zelf en is altijd constant. Het enige wat je doen is de kachel vullen met hout en de gewenste temperatuur instellen en de kachel regelt vervolgens alles zelf.
Met pelletkachels van bijvoorbeeld Pelletplus zit je dus altijd lekker warm in huis!

Soorten pelletkachels

Er bestaan verschillende soorten pelletkachels die voor verschillende mate van verwarming zorgen. Over het algemeen worden pelletkachels als bijverwarming gebruikt naast een centrale verwarming. Dit zorgt namelijk al voor een aanzienlijke besparing op het gas! Vaak kun je het beste kiezen voor een pelletkachel die de lucht verwarmt. De kachel verwarmt dan bijvoorbeeld de woonkamer en aangrenzende kamers zoals de keuken en gang.

Wil je graag meerdere verdiepingen verwarmen met je pelletkachel? Dan zijn ook daar speciale modellen voor! Deze kachels hebben extra aansluitingen voor kanalisatie. Hier kunnen slangen op aan worden gesloten die met behulp van roostertjes de lucht in meerdere kamers op meerdere verdiepingen verzorgen. Uiteraard is het aanschaffen van twee of meer kachels ook een optie om het gehele huis verwarmen.

De voor en nadelen op een rij

Pelletkachels bieden veel voordelen. Wij zochten de belangrijksten voor je uit: 

  • Eenvoudig in gebruik: zelf niets aansteken!
  • Co2-neutraal
  • Aanzienlijk lagere gaskosten
  • Sfeer en comfort
  • Weinig asresten
  • Minimale rookvorming

Waar voordelen zijn, zijn uiteraard ook een aantal nadelen:

  • Geluid van de ventilator
  • Elektriciteitskosten stijgen
  • Pellets kopen
  • Pelletkachels vragen om onderhoud

Wat we wel kunnen concluderen, is dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Zo ben je bijvoorbeeld wat meer geld kwijt aan elektriciteit, maar is de besparing op gas veel groter. Het is dus geen wonder dat de pelletkachel zo stijgt in populariteit!