Schoorsteen laten vegen, is dat echt nodig? JA!

Wist je dat er jaarlijks ongeveer 2.000 schoorsteenbranden voorkomen in Nederland? Een onjuiste diameter van het rookkanaal, verkeerde brandstof, onjuiste constructie van de schoorsteen en verkeerde stooktechnieken zijn enkele oorzaken van een schoorsteenbrand. Je schoorsteen periodiek laten vegen is dan ook ten zeerste aan te raden. Vakmensen benadrukken zelfs de noodzaak ervan, aangezien het uiteindelijk om je veiligheid en gezondheid gaat. Maar toch komt uit onderzoek naar voren dat 40% van de Nederlanders hun schoorsteen niet regelmatig laten vegen.

Het belang van schoorsteenvegen

Laten we het eerst hebben over de noodzaak van je schoorsteen regelmatig laten vegen. Veel mensen zijn zich namelijk niet bewust van deze noodzaak. Maar het is toch ├ęcht nodig om je schoorsteen te laten vegen. Waarom? Ten eerste is het beter om te voorkomen dan te genezen. Een schoorsteenbrand kan veel schade aanrichten en is tevens slecht voor je gezondheid. Bovendien dien je tegenwoordig aan de brandverzekering aan te kunnen tonen dat je schoorsteen onlangs nog geveegd is. Wanneer je schoorsteen al een hele tijd niet geveegd is, loop je dus risico. Periodiek je schoorsteen laten vegen is dus van belang om een schoorsteenbrand en koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Hoe pak je dit aan?

Je schoorsteen vegen kun je in de meeste gevallen het beste overlaten aan een professionele schoorsteenveger. Het advies van de brandweer luidt om een vakbekwaam bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Een schoorsteenveger kan jaarlijks je schoorsteen inspecteren, om zo te bepalen of er eventuele reparaties nodig zijn en hem volledig schoon te vegen. Hoe vaak je schoorsteen geveegd dient te worden, is afhankelijk van het gebruik. Wanneer je het als hoofdverwarming gebruikt wordt twee keer per jaar vegen aangeraden. Waar wacht je nog op? Maak meteen een afspraak bij een professionele schoorsteenveger om zo je veiligheid en gezondheid te garanderen!