Schuimbeton in plaats van normaal beton

Beton is een middel dat al vele jaren wordt gebruikt bij de bouw van allerlei structuren en gebouwen. Beton is een uiterst stevig middel dat niet alleen gemakkelijk te vormen is, maar dat ook goed tegen duw- en trekkrachten bestendig is. Als klapper op de vuurpijl is het ook nog eens vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld hout. In de jaren 1970 tot en met 2000 was beton dan ook een van de meest gebruikte fundamenten van gebouwen en structuren. Het grote nadeel van beton is echter dat het een zeer zwaar materiaal is. Bij veel structuren kan beton dan ook niet gebruikt worden. Echter, is er recentelijk een goede oplossing voor dit probleem ontstaan: schuimbeton.

Schuimbeton voor de bouw

Schuimbeton wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Zo wordt het al veel gebruikt bij de meeste parkeergarages. Een dergelijke garage dient namelijk stevig te zijn, maar zeker niet te zwaar. Men wil zo min mogelijk steunpilaren gebruiken, zodat er zoveel mogelijk parkeerruimte overblijft. Hierdoor is het originele beton dan ook al snel niet meer geschikt. Ook wordt beton van schuim veel gebruikt om daken van winkelcentra te verstevigen. In sommige gevallen wordt het dak op die manier omgetoverd tot een parkeerdak. Echter is schuimbeton niet alleen geschikt voor dergelijke grote structuren. Zo kan het ook gemakkelijk gebruikt worden voor bijvoorbeeld badkamers of het vervangen van een oude houten vloer. Veel oudere huizen van voor 2000 hebben nog houten draagbalken en deze kunt u niet zomaar even vervangen. In die gevallen kunt u dan ook niet gemakkelijk beton gaan storten. Daarvoor dient een lichter middel gebruikt te worden in de vorm van schuimbeton. 

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een speciaal mengproduct van schuim, zand en cement. Door deze unieke samenstelling van ingrediënten, behoudt het product haar stevigheid, maar wordt het een heel stuk lichter. Hierdoor is het gemakkelijker te gebruiken op plekken waar gewicht een rol speelt. Denk hierbij aan oude huizen of lange daken. Ook is het mogelijk om dit beton gemakkelijk te verplaatsen. Beton met schuim wordt op een vloeibare basis aangebracht met behulp van een pompsysteem en lange slangen. Met deze slangen kan het beton van de betonwagen naar het eindpunt worden gepompt. Deze vorm van beton kan tot maximaal honderd meter horizontaal en vijfentwintig meter verticaal worden ingezet. Hierna verliest het haar kracht. 

Voordelen van dit beton

Een van de grote voordelen van dit beton is natuurlijk dat het enorm licht is. Echter zijn er ook neven voordelen die zeker niet over het hoofd gezien mogen worden. Zo werkt deze vorm van beton namelijk ook isolerend. Dit heeft als voordeel dat bijvoorbeeld badkamers een veel betere isolatie genieten met schuimbeton. Dankzij de toepassing van schuim is het systeem zelfnivellerend. Dit betekent dat het materiaal na aanbrengen zelfstandig waterpas zal gaan liggen. Dit hoeft dus niet apart nog te gebeuren. Een ander voordeel is dat het systeem goedkoper is dan normaal beton, maar dat het toch een enorme stevigheid kent en ook lange levensduur kent. Hierdoor is beton met schuim dan ook een duurzame doch betaalbare vorm van beton die voor vele toepassingen aan te raden is.
Schuimbeton koop je natuurlijk bij Top Renovloer.

Geef een reactie