Sedumdak

Het is een feit: sedum is overal. En ten eerste overal in uw omgeving. Als u deze plant niet kent, kun u hem inhalen door op straat op te kijken! Sedums zijn inderdaad al die wilde planten die langs lage muurtjes, tussen straatstenen en zelfs op daken groeien.

Wat is een sedumdak?

Extensieve groendaken of sedumdaken hebben over het algemeen een substraatlaag van 4 tot 15 cm dik. Een groendak met een gewicht van 30 kg per vierkante meter bestaat meestal alleen uit sedum, terwijl een groendak met een gewicht van 220 kg per vierkante meter bestaat uit biodiverse vegetatie, zoals een mengsel van sedums, sier- en aromatische kruiden, waardplanten en nectariferen.

Sedumdak: economisch en esthetisch!

Met een ondiep wortelstelsel heeft het weinig oppervlakte nodig om te groeien. Het groeit daarom gemakkelijk, waardoor het mogelijk is om voorgekweekte vloerkleden te verkrijgen die zeer snel opkomen. U heeft dus heel weinig arbeid en tijd nodig om het te installeren. Het voordeel van sedum is dus dat het het hele jaar door kleur geeft. En, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht rond sedum, bloeit het niet alleen rood! De meeste architecten die voor deze groene oplossing kiezen, gaan naar de meest voorkomende, de sedum met muurpeper, die deze beroemde rode daken geeft.

Energieprestaties:

Nadat u de plantmat heeft gelegd, neemt de sedum alle ruimte in totdat deze een volledige dakbedekking biedt. Dit moet voorkomen dat de grond in de winter bevriest en zorgt voor een goede thermische isolatie. Tijdens hittegolven of droogte zal sedum water in de lucht afstoten door te zweten (dit wordt verdamping genoemd), waardoor de temperatuur lager wordt. Dit moet dus de energieprestatie van het gebouw een boost geven!

Hoe een sedumdak op lange termijn onderhouden?

Het is voldoende om het rustig te laten leven vanaf de lente wanneer de groei hervat, tot de winter, wanneer de bloeistengels vanzelf verdorren. Het is mogelijk om ze licht te snijden of om ze op natuurlijke wijze te laten vernietigen, wat de voet een beet u tegen de vorst zal beschermen. Er is maar één ding nodig: laat nooit water aan uw voet stagneren, waardoor het ongetwijfeld gaat rotten.


Beveel sedum aan en maak daarom een ​​uitstekende aanvulling op uw groendak!