Siergrassen

Siergrassen kunnen met groot effect in onze tuinen worden gebruikt, van een kalmerende aanwezigheid tot uitbundiger bloeiende planten tot de enige focus van het ontwerp. Er zijn grassen voor vochtige of droge grond, schaduwrijke en zonnige situaties. Velen zijn ideaal voor grind tuinen, prairie planten, wilde tuinen en zijn geweldig om toe te voegen aan de snijtuin; anderen presteren goed in containers.
Laagblijvende siergrassen zorgen er voor dat onkruid weinig kans krijgt om te groeien dat geld ook voor de wintergroene siergrassen. Deze worden ook wel de bodembedekkers genoemd.
Wanneer siergrassen op hun mooist zijn is in het najaar. Siergrassen zorgen voor een natuurlijke uitstraling van je tuin. En zijn goed te combineren met andere border planten.
Siergrassen vereisen een gemakkelijke verzorging. Bovendien hebben ze weinig onderhoud nodig. Siergrassen zijn uitermate goed geschikt om te combineren met andere border planten.
Er zijn verschillende soorten siergrassen.
We onderscheidden ze in;

Hoge siergrassen en Lage en of middelhoge siergrassen.

Enkele voorbeelden van een van onze hoge siergrassen zijn onder andere de Pluimstruisriet dit is een prachtig siergras welke een hoogte kan bereiken van zo’n 150 cm. Ook bijvoorbeeld het Pampasgras dit is een prachtige, imposante en decoratieve siergras. Hij kan een hoogte bereiken van 150 cm. De Pampasgras is groen blijvend en rijk bloeiend. Het bezit ook een decoratief blad.
Deze siergrassen verstaan we onder de lage en midden hoge siergrassen.
Zwenkgras, Zegge, Leliegras en Hakonegras.

Hoe moet je Siergrassen Snoeien?

Als het siergras in de winter afsterft dan zal deze in februari tot maart afgeknipt moeten worden tot 15 – 20 cm boven de grond. Als je een groenblijvend siergras hebt dan zou deze geplukt moeten worden. Dit gebeurt handmatig. Je trekt als het ware alleen de dode en lelijk geworden loof uit de pol.

Het Verzorgen van Siergrassen

Als je siergrassen zou willen verplaatsen, dan zou je dat tussen maart en april moeten doen. Dit, omdat er dan geen vorst meer is. Als je het siergras hebt verplaatst heeft deze daarna veel water nodig. Het aanplanten van siergrassen kan het beste in het voorjaar tot en met oktober. Mocht het seizoen erg droog zijn is het aanplanten af te raden.
Tussen maart en april kun je siergrassen vermeerderen. Dit doe je door de kluit met een mes in tweeën of drieën te snijden. Of met een spa als de kluit nog in de grond zit als het al een volwassen kluit is.

Voordelen van siergrassen in uw tuin.

Prachtige bloemen zijn een must have  voor elke tuin, maar vergeet siergrassen niet!

Siergrassen zijn een prachtige manier om kleur, schoonheid en textuur aan uw herfstlandschap toe te voegen. In tegenstelling tot grassen die worden gebruikt voor gazons, worden siergrassen het hele jaar door geteeld. Deze grassen kunnen worden gebruikt als proefplanten, borderplanten, hagen, kuipplanten en zelfs als bodembedekkers. En denk niet dat grassen saai zijn!

Decoratief gras.

Er is een breed scala aan keuzes beschikbaar voor uw tuinbehoeften, variërend in kleur, grootte, vorm en type. Grassen zijn niet alleen groen; het gebladerte is te vinden in rijke tinten blauw, rood en paars. Bovendien variëren ze in soorten, van laaggeheime zwenkgras tot hoge planten zoals rietgras. Siergrassen, met hun stille schoonheid en zachte kalmerende geluiden in de wind, voegen een gevoel van beweging en rust aan het landschap toe.