Tips om effectief te leren

Of je nu moet leren voor een tentamen voor je opleiding of een cursus op werk, leren kan voor sommige mensen nog best lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je snel afgeleid bent of je de leerstof maar gewoon niet in je hoofd krijgt. Dit is erg frustrerend en bovendien niet bevorderlijk voor het leerproces. Maar geen zorgen! In dit artikel zetten wij graag een aantal tips voor je op een rij, waardoor je effectief kunt leren. Lees dus snel verder!

Maak een planning

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om effectief te leren, is het maken van een planning. Hierin zet je voor jezelf op een rij wanneer je wat gaat leren. Dit kunnen bijvoorbeeld hoofdstukken zijn uit een bepaald boek, maar ook online oefeningen voor bijvoorbeeld een blended learning cursus. Zo weet je niet alleen wat er moet gebeuren om op tijd de deadline te halen, je hebt ook tussendoor voor jezelf een houvast. Hierdoor kun je precies zien hoeveel je nog moet leren en of je eventueel de planning tijdig bij moet sturen of niet.

Belonen

Leren is erg intensief en daarom is het goed om jezelf tussendoor te belonen. Waarmee dat mag je helemaal zelf weten. Probeer bijvoorbeeld twee uur achter elkaar geconcentreerd te leren en neem daarna even een half uurtje pauze. In je pauze kun je lekker even naar buiten een rondje lopen of maak een lekkere lunch voor jezelf, waardoor je er weer een paar uurtjes tegenaan kunt.

Aantekeningen

Veel mensen vinden het lastig om een tekst te lezen en hier informatie van te onthouden. In dit geval is het goed om aantekeningen te maken of om tekst de markeren. Hierdoor sla je informatie sneller op. Bij het maken van een samenvatting bijvoorbeeld leer je de stof al, doordat je deze leest en de belangrijkste punten opschrijft. Door tekst te markeren in een kleur zie je tijdens het leren meteen wat belangrijk is en wat niet.

Geef een reactie