Tuinset kopen: welk materiaal kies je? 5 tips


Ben je op zoek naar een mooie tuinset voor onder jouw terras, maar vind je het moeilijk een keuze te maken? Om gerichter te kunnen zoeken kun je eerst bepalen van welk materiaal je meubels gemaakt moeten zijn. In dit artikel geven we je een overzicht van veelvoorkomende materialen en bespreken de voor- en nadelen.

Hout


Een houten tuinset heeft van alle materialen de meest natuurlijke uitstraling. Er zijn veel houtsoorten om uit te kiezen, zoals eik, douglas, hardhout en hout van naaldbomen. Het ene materiaal is kwetsbaarder dan het ander, waardoor het mogelijk eerst behandeld moet worden met beschermende producten. Over het algemeen zijn houten tuinsets vrij zwaar en zul je ze moeten beschermen tegen de regen. Daar staat tegenover dat ze gemakkelijk te repareren zijn en desgewenst kun je ze in een andere kleur of lak zetten. Het meest goedkoop zul je niet uit zijn, maar een fraaie houten tuinset zal niet misstaan, bijvoorbeeld onder terrasoverkappingen

Kunststof


Zeer aantrekkelijk voor de bankrekening zijn tuinsets van kunststof. Stoelen en tafels van dit materiaal kunnen gemakkelijk massaal geproduceerd worden waardoor de prijs laag kan blijven. Daarnaast is het materiaal licht van gewicht en een kunststof tuinset kun je gerust in de regen laten staan. Je hebt ze immers ook zo weer droog en schoongemaakt. Ze passen helaas niet zo goed onder bijvoorbeeld je luxueuze carport, want kunststof straalt weinig luxe uit. Ook is dit materiaal niet echt sterk en als het eenmaal breekt, dan kun je waarschijnlijk weer naar de winkel. 

Wicker


In de meubelindustrie wordt de term wicker gebruikt, wat staat voor kunststof draden die om een aluminium frame gevlochten worden. Een tuinset van dit materiaal lijkt sterk op het populaire rotan, maar oogt moderner en is steviger. De kunststof draden hebben een ronde, halfronde of platte structuur en hierbij geldt: hoe ronder, hoe duurder. Een tuinmeubel van wicker is daarnaast gemakkelijk schoon te maken en is bestand tegen een stootje. 

Aluminium  


Een tuinset van aluminium biedt in veel opzichten het beste van meerdere werelden. Het is zowel sterk als licht van gewicht en daarom valt het gemakkelijk te verplaatsen. De uitstraling wordt vaak omschreven als modern en tijdloos. Daarom past een aluminium tuinset ook bij een luxe overkapping met glazen schuifdeuren. Het materiaal is tevens gemakkelijk schoon te maken en vergt weinig onderhoud. Mogelijke nadelen zijn dat aluminium erg heet kan worden als het in de zon staat. En omdat tuinsets van dit type meestal dermate licht zijn, vallen ze snel om als het hard waait. 

Metaal


Als je de meest stevige tuinset wil, kies dan voor metaal als materiaal. Zo zijn tuinmeubels van roestvrijstaal erg sterk en zullen daarom ook niet snel beschadigen. Een tuinset gemaakt van smeedijzer oogt daarnaast stijlvol en modern, doordat het in sierlijke vormen gesmeed kan worden. Doordat een metalen tuinset zwaar van gewicht is, zal hij ook niet snel omver waaien. Een bijkomstig nadeel is dat dergelijke meubels moeilijk te verplaatsen zijn. Ook dien je over het algemeen kussens voor de stoelen aan te schaffen, want anders kun je al snel last krijgen met het zitten.   

Geef een reactie