Verstoppingen en lekkages in huis ontdekken

Voelt de muur vochtig aan of zie je schimmels aan de muur? De kans is groot dat je te maken hebt met een lekkage ergens in het huis. Het hoeft niet speciaal een lekkende pijp te zijn, maar er kan ergens ook een verstopping zijn in een leiding. Verstoppingen en lekkages in het huis ontdekken, is absoluut niet prettig. Het is altijd goed als je het vroegtijdig ontdekt en de hulp van een ervaren loodgieter inschakelt. Maar wat moet je doen wanneer je een verstopping of lekkages hebt ontdekt? 

Hoe kan je een lekkage ontdekken

Lekkages kun je overal ontdekken. Niet alleen binnen het huis kunnen lekkages zich voordoen, maar ook buiten het huis, denk maar aan het dak. Wanneer je merkt dat je binnen het huis een lekkages hebt is het eerste wat je doet het water toevoer of de hoofdkraan afsluiten. Een lekkage vroegtijdig ontdekken bespaart je heel veel ellende. Niemand wilt een huis vol water. Wanneer je de hoofdkraan hebt afgesloten, bel meteen de professionele loodgieter om de oorzaak van de lekkage te detecteren. Denk niet dat je het zelf gaat oplossen, want je weet maar nooit wat er aan de hand is. 

Wanneer je een lekkend dak hebt, is het probleem veel erger dan je denkt. Voor een lekkend dak moet je zo gauw als mogelijk een aannemer inschakelen om het dak te repareren. Niet alleen jouw huis kan nat worden, maar ook de elektriciteitsinstallatie van het huis kan in gevaar komen.

Hoe kan je een verstopping ontdekken

Wanneer je merkt dat er water in de wasbak blijft of het toilet nog water heeft na het doorspoelen, dan heb je te maken met een verstopping. Ook wanneer je rioolvliegjes opmerkt dan weet je dat er ergens een verstopping is. Verstoppingen in de wc of wasbak kun je soms zelf verhelpen. Maar wanneer de verstopping diep onder de grond is ga je de hulp van een professionele loodgieter moeten inschakelen. Je zal het niet zelf op kunnen lossen. Rioolverstoppingen is iets die je echt wilt overlaten in de handen van een specialist. 

Oorzaken van verstoppingen en lekkages

Afvoerleidingen moeten regelmatig onderhouden worden. Als je dat niet regelmatig doet zal je merken dat er lekkages ontstaan in de badkamer of wc. Verstopte afvoeren ontstaan door vet, voedselresten en ook haar. Kleine verstoppingen kun je zelf oplossen. Maar vaak genoeg zijn verstoppingen ook de oorzaak van een lekkage en omgekeerd. Dit omdat er door de verstopping druk ontstaat op de leiding. Wanneer de druk te hoog wordt, kan de pijp bossen of scheuren. Wanneer de aansluitingen niet sterk genoeg is, zal je de lekkage meteen merken. Een ervaren loodgieter kan snel en effectief lekkages en verstoppingen opsporen en verhelpen. 

Gevolgen van verstoppingen en lekkages

Wanneer je een lekkage in huis hebt ontdekt, en niet meteen aanpakt zal dit van invloed zijn op de fysieke toestand van jouw huis. Je zult schimmel zien aan de wanden die ook jouw gezondheid achteruit zal laten gaan. De schimmels veroorzaken allergie├źn en het tast jouw immuunsysteem aan.

Verstoppingen zijn uiteraard ook niet goed voor jouw gezondheid. Ga maar eens na hoe een verstopte riool ruikt. Wanneer de verstopping niet verholpen is, zul je ook last hebben van rioolvliegjes. Die vliegjes brengen verschillende ziektes over met alle nare gevolgen.