Vervuiling bij Festivals

Dit jaar heb ik besloten om op een aantal festivals te gaan werken als vrijwilliger. Op deze manier kan ik toch veel festivals bezoeken en genieten van de zomer! De reden dat ik dit wil gaan doen is omdat ik heb gemerkt dat zodra een festival af is, er heel veel troep blijft liggen. In dit blog vertel ik je over de maatregelen die ik ga treffen om mijn eigen vervuiling zo min mogelijk tegen te gaan!

Biologisch afbreekbare materialen

Deze is meer voor de organisatoren van het festival, maar toch wilde ik hem toevoegen aan het lijstje omdat ik het een goede tip vind! Tegenwoordig zijn er veel meer bedrijven bezig met het produceren van duurzame producten dan vroeger, zo ook producenten in de evenementenbranche en horeca.

Zo zijn grote bierbrouwerijen bijvoorbeeld al een tijdje terug begonnen met het maken van hun eigen biologisch afbreekbare bekertjes. Van deze bekertjes is het wat minder erg als er een paar over het hoofd worden gezien tijdens het opruimen van de troep na een festival. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar toch!

Hergebruiken van jouw glazen

Hergebruik jouw glas! Dit wordt gelukkig ook gestimuleerd door veel festivals tegenwoordig. Vaak krijg je een muntje bij de ingang dat je kunt inwisselen voor een herbruikbare beker. Super slim! Als je toch jouw beker kwijtraakt is dat ook geen probleem, dan kan je vaak gewoon een andere krijgen.

Tip: drink altijd met mate, vooral op een festival. Je moet misschien nog lang naar huis reizen en van alcohol of gebruik van andere middelen kan je jezelf best neerslachtig gaan voelen. Als je hier eenmaal aan begint kan het lastig worden om er vanaf te komen. Wanneer je merkt dat je symptomen vertoont van een lichte of milde verslaving kan je altijd gemakkelijk hulp krijgen via online therapie.

Gooi jouw gebruikte spullen in de afvalbak

Hij ligt behoorlijk voor de hand, maar het weggooien van jouw bekertje of serviesgoed kan veel meer bijdragen aan een duurzaam festival dan je denkt! Ook blijft het terrein op deze manier langer schoon en kan jij beter genieten van de muziek, zonder de hele tijd op die krakende bekertjes te stappen.

Behalve bekertjes gooi je natuurlijk ook jouw gebruikte poncho’s, sigarettenpakjes en blikjes drinken in de prullenbak. Bij festivals is er regelmatig ook last van drugsafval van bijvoorbeeld smartdrugs. Dit soort afval afval, zeker als het chemische stoffen zijn, kunnen ook erg schadelijk zijn voor het milieu. Mocht je dit dus meenemen naar een festival, laat het dan nooit in de natuur slingeren! Zo kunnen we allemaal blijven genieten van de aarde.