Waarom blijven de huizenprijzen stijgen?

De afgelopen jaren stijgen de huizenprijzen fors. Dit jaar steeg de gemiddelde woningprijs naar 354.000 euro. Dit is een stijging van 12 procent. Door de tweede Corona golf zouden we in Nederland misschien wel de grootste economische crisis kunnen krijgen sinds de tweede wereldoorlog. Toch moeten we steeds meer betalen voor onze huizen. Maar door welke factoren worden deze hoge huizenprijzen nou eigenlijk veroorzaakt? Wilt u verhuizen in de omgeving Friesland? Schakel dan De Vos Makelaardij in! De makelaar uit Leeuwarden.

Rente

De grootste oorzaak van de hoge huizenprijzen is de lage rente. Er is al een lange tijd prake van een lage rente in Nederland. Toch was het vorig jaar de verwachting dat de hypotheekrente zou gaan stijgen. Dit is echter nooit gebeurd. Door de lage rente kunnen mensen het zich veroorloven om met een hypotheek een duurder huis aan te schaffen. Wanneer deze mensen dus bereid zijn meer geld te betalen voor de huizen wordt hier dus automatisch ook meer voor gevraagd.

Tekort

Lage rente is natuurlijk voor veel mensen niet zo’n groot probleem. Het gevolg hiervan is alleen een probleem. Maar naast lage rentes is er ook een heel groot tekort aan huizen in Nederland. Op het moment bestaat het tekort aan huizen uit 331.000 woningen. Hierdoor is het aanbod voor mensen die een huis willen kopen heel klein. Mensen hebben minder keus en daarbij ook minder tijd om hun keuze te maken. Dit komt doordat er door de schaarste vaak meer mensen één specifieke woning willen. Hierom moet je er dus snel bij zijn en zal er minder lang over de prijs gepraat worden. Het tekort aan woningen heeft dus een grote invloed op de huizenprijzen.

Corona crisis

Tot slot is er natuurlijk ook nog de Corona crisis. Door deze crisis worden er steeds meer mensen ontslagen. Dit zorgt er echter niet voor een grotere stijging van de huizenprijzen. Het zou er zelfs voor kunnen zorgen dat de prijzen aanzienlijk gaan dalen. Door de vele ontslagen zijn mensen namelijk steeds minder geneigd om een woning te kopen. Hierdoor neemt de vraag af. Deze afname resulteert weer in een afname van de huizenprijzen. De verwachting is dan ook dat in 2021 de prijzen eindelijk zullen afvlakken.