Waarom een bouwkundige keuring?

Met een bouwkundige keuring krijg je een goed beeld van de bouwkundige staat van de woning. De meeste mensen die hiervoor kiezen hebben een oudere woning op het oog, of een woning waarbij aan de buitenkant al goed te zien is dat het niet goed is onderhouden. Het is voor jou als koper dan wel fijn om te weten welke kosten je binnenkort kunt verwachten. 

Met name wanneer je voor de eerste keer een woning gaat bekijken is het van belang dat je een keuring uit laat voeren. Het is geen verplichting, maar het geeft je wel inzicht in hoe het er allemaal bij ligt en wat jij op financieel gebied verder nog mag verwachten op korte en langere termijn. Ook zal er gekeken worden naar hoe er gezorgd kan worden voor bijv. duurzamer wonen. 

Rapportage en kosten 

Nadat de woning is gekeurd zal er een rapportage op worden gesteld en deze krijg je dan overhandigd. Je vindt hierin veel informatie, maar ook foto’s en uitgebreide toelichting. Ook is er een overzicht te vinden van alle kosten. Deze zijn weer onderverdeeld in diverse soorten kosten. Het belangrijkste zijn toch wel de directe kosten, daar moet je zo snel als mogelijk mee aan de slag zodat je veilig kunt blijven wonen en zodat verdere schade voorkomen kan worden. 

Maar je hebt ook nog de kosten op termijn, dit zijn dan de zaken die niet acuut hersteld hoeven te worden, maar hier moet je wel rekening mee houden. Dit kan bijvoorbeeld binnen vijf jaar noodzakelijk zijn (bijvoorbeeld nieuwe dakbedekking). Als laatste heb je nog de kosten voor de woningverbetering en die zijn niet noodzakelijk maar kunnen je wel geld en gemak opleveren. Het gaat dan over meer wooncomfort en over de verbetering van het energieverbruik van de woning. 

Geef een reactie