afbeelding van man die graafwerkzaamheden uitvoert op een graafmachine.

Waarom je bij machinaal graven een Klic melding moet doen

Afgelopen jaar besloten mijn vrouw en ik onze tuin eens grondig op de kop te zetten. We wilden er een vijver aanleggen en allerlei bomen en planten plaatsen. Toen we onze plannen deelden met onze buurman vertelde hij dat je een Klic melding moet doen als je machinaal wilt graven. We waren voor onze vijver namelijk van plan een graafmachine te huren en zelf aan de slag te gaan. Het was maar goed dat we onze buurman hierover spraken want ik noch mijn vrouw was op de hoogte van de Klic melding. Blijkbaar is het vanuit de overheid verplicht om een Klic melding te doen. Toen ik erover nadacht leek het me ook wel logisch. Je kunt flinke schade aanrichten als je machinaal gaat graven. Voor je het weet raak je een leiding in de grond. Dat was bij ons niet echt aan de orde omdat we in onze achtertuin aan de slag gingen, maar ik snap de achterliggende gedachte wel. Op aanraden van onze buurman zijn we ons dus gaan verdiepen in de Klic melding en de kosten die hieraan verbonden waren. Gelukkig was het niet duur de melding te doen en was het ook binnen één dag al geregeld. Het leverde ons dus geen enkele vertraging op. We konden gewoon aan de slag. Uiteindelijk is ons project goed gelukt. We zijn blij dat we het gewoon goed hebben aangepakt, volgens de regels.

Klic melding doen

Een Klic melding aanvragen is heel eenvoudig. Er is een handige Klicapp beschikbaar waarmee je direct een melding kunt doen. Ik hoefde er niet eens een account voor aan te maken. Bovendien bood de app me allerlei handige informatie over Klic en bijbehorende wet- en regelgeving. Uiteindelijk hebben we toch een professional ingehuurd om onze graafwerkzaamheden te doen. We wilden geen risico’s nemen en hebben onze graafwerkzaamheden uit handen gegeven.

Doe altijd een graafmelding als dat nodig is

Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die denken dat het niet nodig is een graafmelding te doen. Toch is het hoogst onverstandig de graafmelding achterwege te laten. Onze graafmelding kostte slechts enkele tientjes, waarna we verzekerd waren van een volledig legale werkwijze. Als je helemaal zeker wilt zijn van je zaak kun je een professional inhuren om je graafwerkzaamheden te doen. Dat hebben wij uiteindelijk ook gedaan en dat scheelde wel wat zorgen. Voordat we begonnen aan ons project leek het ons een leuke uitdaging zelf aan de slag te gaan, maar uiteindelijk had het meer voeten in aarde dan we dachten. Als je flink aan de slag wilt met een graafmachine zul je dus altijd een graafmelding moeten doen. Een aannemer in de arm nemen kan bovendien wat ons betreft geen kwaad

Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.