Betonijzer

Wat is betonijzer en waar wordt het voor gebruikt?

De bouw is een sector waar je goed kunt zien hoe ver de mens is met onze uitvindingen. We kunnen gigantische gebouwen maken, schepen, vliegtuigen en nog veel meer. We hebben dan ook veel technische toepassingen die zorgen voor stevige, veilige constructies. Een van deze toepassingen is het betonijzer.

De betekenis van betonijzer

Betonijzer

Betonijzer wordt ook wel betonstaal genoemd. Het is een materiaal dat is bedoeld om beton sterker te maken en ervoor te zorgen dat het niet scheurt. Door een wapening in het beton aan te brengen maak je het namelijk extra sterk. Betonijzer wordt dus in het beton geplaatst om het nog sterker te maken.

Hoe wordt het gemaakt?

Betonijzer wordt gemaakt van meer materialen dan alleen ijzer. Toch gebruiken we nog steed die term ervoor. Betonijzer is namelijk ooit begonnen als een constructie van ijzer die in het beton wordt geplaatst. Je kunt dan denken aan matten of geweven platen en rekken. Zo ziet het er althans uit wanneer het niet in het beton is gegoten. Betonijzer is in eerste instantie uitgevonden om ervoor te zorgen dat beton sterker wordt, maar we zien tegenwoordig steeds vaker dat mensen het gebruiken als accessoire of als manier om een tuin op te leuken. Sommige mensen maken zelfs hekken van het betonstaal. Het past namelijk goed binnen de industriële stijl.

Druk- en trekkracht

Betonijzer

Beton is ontzettend sterk. Daarom gebruiken we dit materiaal in de bouw in allerlei verschillende toepassingen. Het is echter niet een materiaal zonder tekortkomingen. Beton kan gigantische drukkracht hebben en is daarom uitermate geschikt voor onder meer flats. Wat beton echter minder goed kan hebben is trekkracht. En ook daar heeft een gebouw mee te maken wanneer het in Nederland staat. Om die trekkracht op te vangen wordt er wapening aangebracht. Wapening is in essentie gewoon versteviging van een stuk beton. Dat kan in de vorm van betonijzer of betonstaal maar er zijn ook betonmatten die kunnen worden geplaatst. Vaak worden die matten met name ingezet om beton te wapenen dat dient als vloer of plafond. 

De geschiedenis van betonijzer

Geloof het of niet maar beton is veel ouder dan je wellicht denkt. Sterker nog: het wordt al eeuwen gebruikt. Zelfs de Romeinen gebruikten in hun tijd al bouwmaterialen die gelijk waren aan beton. Men beschikte in die tijd helaas niet over de mogelijkheden om beton te voorzien van een wapening in de vorm van betonijzer of betonstaal. Daarom probeerden de Romeinen het beton op een andere manier sterker te maken. Die extra stevigheid om trekkracht te verminderen is namelijk heel belangrijk als je met beton werkt. Zo gebruikten de Romeinen bijvoorbeeld boogconstructies toe te passen in het beton. Op die manieren konden ze ook toen, eeuwen geleden, al zeer indrukwekkende bouwwerken maken. 

Betonijzer

Zelf in de weer met betonijzer

In principe zien we betonijzer of betonstaal met name voorkomen in de bouwsector. Bouwvakker weten vaak dan ook als geen ander hoe dit materiaal wordt gebruikt en wanneer het nodig is. Je kunt echter ook zelf in de weer gaan met betonijzer, bijvoorbeeld bij een project in je huis. Sommige klussers zijn handig genoeg om dit soort dingen zelf te doen. Anderen hebben misschien nog geen ervaring met betonijzer maar willen er graag wel meer over leren. Weer andere klussers willen vooral gewoon geld besparen door hun kluswoning zelf aan te pakken. Welke reden je ook hebt: als je zelf een project gaat uitvoeren waar je betonstaal voor nodig hebt, dan is enige kennis wel gewenst.

De dikte

Betonijzer wordt met name veel gebruikt in vloeren. De vloeren van een woning zijn vaak in beton gegoten en daar zit dan een wapening in van betonijzer. Zo voorkom je dat de vloer gaat trekken en dat er scheuren ontstaan. Als je zelf zo’n vloer gaat maken dan moet je echter wel weten wat de juiste dikte voor je betonijzer is. De dikte moet passen bij de vloer en het toekomstige gebruik van de vloer. Bij een standaard werkvloer kan betonmatten gebruiken met een dikte die varieert van rond 6 of rond 8. Voor dikkere dekvloeren of smeervloeren vanaf 6 centimeter gebruik je betonstaalmatten van rond 5 om de druklaag zo optimaal te verdelen.

Gegalvaniseerd betonijzer

Vind jij duurzaamheid belangrijk? Gelukkig ben je niet de enige. Om de wereld te ontzien en bovendien ervoor te zorgen dat je nieuwe vloer of muur langer mee gaat, is het goed om te kiezen voor duurzaam betonijzer. Een duurzame versie hiervan is het gegalvaniseerd betonijzer. Dit is een duurzaam materiaal. Het gaat lang mee en is daardoor ook maar zeer zelden aan vervanging toe.