Wat is chronische pijn

Iedereen heeft wel eens pijn ervaren en gelukkig maar, want pijn beschermt ons tegen gevaren van binnen en buiten ons lichaam. In ons lichaam bestaat er een heel systeem aan sensoren, zenuwen en hersengebieden die continue bezig zijn met het opsporen van mogelijk gevaar in en aan ons lichaam. Dit hele proces resulteert er uiteindelijk in dat (mogelijk) schade wordt opgespoord, bewust wordt ervaren als pijn en we actie ondernemen als individu om de schade te verhelpen.

Op het moment dat er schade is zorgt ons lichaam ervoor dat dit herstelt. We moeten hier wel het een en ander voor doen, namelijk: rust nemen en de activiteiten weer langzaam opbouwen nadat de schade is hersteld. Het kan ook zijn dat pijn erg lang aanwezig is. Als pijn langer dan 3 maanden aanwezig is, of niet meer in verband staan met eerder letsel, dan spreken we van chronische pijn.

Er bestaan chronische ziektes, waarbij pijn onontkomelijk en goed te verklaren is. Daarbij is er een verstoring in het lichaam die de pijn veroorzaakt, hiervoor weten we vaak wat we moeten doen. Maar de pijn die in de volksmond tussen de oren zou zitten noemen we chronische pijn. Chronische pijn wordt op verschillende manieren gedefinieerd. Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan het normale herstelproces van een ziekte of verwonding, of pijn die langer dan drie tot zes maanden duurt.

Vormen van chronische pijn of diagnoses die vaak gepaard gaan met chronische pijn zijn: Musculoskeletale chronische pijn, Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK), Spanningshoofdpijn, Fibromyalgie, Buikpijn (zonder duidelijke oorzaak na lichamelijk onderzoek), (lage) rugpijn en andere spier- of gewrichtspijnen. Bij het behandelen van of het leven met dit soort chronische pijnen help ik je graag.

Geef een reactie