Wat is een dashcam vrachtwagen en hoe kan hij jou helpen?

 

Als je eigenaar bent van een vrachtwagen ben je waarschijnlijk behoorlijk gepassioneerd over jouw voertuig en de werkzaamheden die je ermee uitvoert. Als trucker spendeer je veel tijd in die vertrouwde cabine van jouw Scania, MAN, DAF of ander merk truck. Je wilt alles doen om jouw vrachtwagen netjes te houden, waaronder de populaire oplossing om een dashcam vrachtwagen te gebruiken. Helaas moet je als verantwoordelijke bestuurder op de hoogte zijn van de wettigheid van het gebruik van de dashcam vrachtwagen om jouw rit vast te leggen. Er zijn wetten van kracht die bedoeld zijn om mensen hun privacy te beschermen. Als dit het geval is, is het belangrijk dat jij weet hoe je wel en niet mag registreren en hoe je jezelf kunt beschermen tegen de mogelijke juridische consequenties.

Wetgeving dashcam vrachtwagen

De wetten rondom de dashcam zijn de laatste tijd niet veel veranderd. De belangrijkste wet die van toepassing is, is of het legaal is om de gebeurtenissen achter het stuur van je voertuig te filmen en op te slaan. Hoewel sommige landen chauffeurs nog steeds toestaan ​​om de gebeurtenissen die plaatsvinden op te nemen, staan ​​niet alle landen toe dat chauffeurs tijdens het rijden opnames maken of gebruik maken van een dashcam in de vrachtwagen. Dit betekent dat als je er een in jouw truck hebt geïnstalleerd, je dit in ernstige juridische problemen kan brengen. Zo is onder andere in Oostenrijk, Luxemburg en Portugal een dashcam verboden. In sommige andere landen, zoals Duitsland, wordt het alleen afgeraden.

Waarom is een dashcam zo handig?

Er zijn een aantal verschillende manieren waarom een dashcam kan worden gebruikt om een ​​ongeval op te nemen. In het verleden was het voor de bestuurder van de andere auto nodig om naar een veilige plek te rijden en daar de schuldvraag te bespreken met de schadeformulieren. Tegenwoordig zijn dashcams echter in staat om de gebeurtenissen tijdens een ongeval vast te leggen zonder dat een ander voertuig hoeft te stoppen. Je kunt je dashcam gebruiken bij het ongevalsrapport, de getuigenverklaringen en al het andere bewijsmateriaal dat bij de zaak betrokken is. Als blijkt dat je tijdens een ongeval onschuldig bent, kun je dat bewijsmateriaal voor de rechtbank gebruiken.

Welke koop je?

Ook al zijn er sommige mogelijke problemen die kunnen optreden bij het gebruik van een dashcam voor vrachtwagens, veel chauffeurs hebben er inmiddels een en gebruiken hem in landen waar dit mag. Je moet echter wel een goede vinden die over alle opties beschikt. Het beste wat je kunt doen, is collega's, vrienden en familie om aanbevelingen vragen en zelf wat onderzoek doen om te zien wat er allemaal beschikbaar is. Er zijn ook veel artikelen op internet die je kunnen helpen bij het bepalen welke opties beschikbaar zijn. 

Geef een reactie