laminaat leggen voorbereidingen

Wat moet je doen voordat je laminaat gaat leggen

Een laminaat vloer leggen is makkelijker dan het lijkt en als je een beetje handig bent vind je het misschien zelfs leuk om te doen. Wil je graag laminaat leggen maar heb je de perfecte vloer nog niet gevonden? Probeer eens Vloerloods.nl. Deze vloerenwinkel heeft al meerdere vloeren mogen leveren voor woonprogramma’s van RTL4! Daar kun je vast iets moois tussen vinden. Voordat je een vloer gaat leggen is er wel enkele voorbereiding nodig. Lees hieronder wat je moet doen voordat je een dagje laminaat gaat leggen.

De vloer voorbereiden

Laminaat leggen is zoveel makkelijker dan andere soorten vloeren leggen omdat het als het ware gewoon een grote puzzel leggen is. Je klikt/schuift de vloer zo in elkaar. Je hoeft niet te werken met lijm of ander materiaal dat tussen het leggen door kan opdrogen. Dat is wel het geval bij bijvoorbeeld tegels en sommige pvc vloeren. Laminaat wordt daarom ook wel een zwevende vloer genoemd. Het klinkt vrij logisch, maar de vloer waar je laminaat op wilt gaan leggen moet plat en egaal zijn. In veel gevallen is de bestaande oude vloer goed genoeg om laminaat op te leggen. Maar als er veel oneffenheden zitten in de oude vloer, is het beter om eerst dun multiplex over de hele vloer neer te leggen.

Een ondervloer kiezen

Is je oude vloer in orde, dan is de volgende stap om een ondervloer te kiezen voor onder je nieuwe laminaat. Kies deze altijd pas nadat je het laminaat hebt gekocht. Verschillende soorten laminaat kunnen vragen om een ander soort ondervloer. Een ondervloer leggen onder het laminaat is eigenlijk altijd aan te raden. Het is een dunne maar erg effectieve laag foam die ervoor zorgt dat geluiden minder hard klinken, de kamer beter is geïsoleerd en de vloer lekkerder loopt. Daarnaast maakt een ondervloer kleine oneffenheden minder zichtbaar. Alleen maar voordelen dus.

Houd rekening met temperatuurverschillen

Je nieuwe laminaat heeft waarschijnlijk lange tijd in een opslag gelegen waar het kouder is dan de kamer waar je laminaat wilt leggen. Laat je nieuwe laminaat na thuiskomst daarom even twee tot drie dagen rusten in de kamer. Hierdoor komt het op temperatuur en past het zich aan aan de vochtigheid in de kamer. Sla deze stap nooit over als je wilt voorkomen dat je oneffenheden krijgt in je net gelegde vloer omdat die nog enkele millimeters uitzet. Dit geeft je mooi de tijd om de genoemde voorbereidingen te treffen voor het leggen. Maak daar gebruik van!