Wat moet je precies weten over een bouwtechnische keuring?

Wanneer je van plan bent om te investeren in de aankoop van een eigen woning is het van belang om je bewust te zijn van de exacte staat waarin die woning zich bevindt. Dat lijkt logisch, maar het wordt in de praktijk vaak over het hoofd gezien. Tijdens een rondleiding zien mensen op het eerste zicht dan ook geen gebreken waardoor ze vermoeden dat het allemaal wel goed zit. Dat vermoeden blijkt echter na afloop vaak behoorlijk fout te zijn waardoor er heel wat extra kosten uit de bus komen. Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring zorgt er eigenlijk in de praktijk steeds voor dat zo’n verrassingen voorkomen kunnen worden. Hoe? Dat ontdek je op deze pagina!

Waarom laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren?

De reden waarom mensen voor de aankoop van vastgoed een bouwtechnische keuring willen laten uitvoeren heeft voornamelijk te maken met het feit dat ze zich zeer precies bewust willen zijn van de mogelijke kosten waarmee ze nog geconfronteerd zouden kunnen worden na aankoop. Hierbij worden verschillende belangrijke vragen gesteld, namelijk:

  1. Is er sprake van bepaalde, bestaande schade die moet worden verholpen?
  2. Kunnen er nog eventuele kosten voortvloeien uit mogelijks achterstallig onderhoud?

Veel mensen kopen in de praktijk vastgoed tegen een aankoopprijs die eigenlijk veel te hoog ligt. Dat is gunstig voor de verkoper, maar natuurlijk niet voor de aankomende partij. Wil jij dit ook graag voorkomen? Dan zal je kunnen vaststellen dat de informatie die voortvloeit uit het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring je daar absoluut bij kan helpen. Wanneer je dus echt op beide oren wenst te slapen is het altijd van belang om voordat je een woning koopt over te gaan tot het uitvoeren van een bouwtechnische keuring.

Zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden?

In de basis is er eigenlijk geen sprake van nadelen die zijn verbonden aan het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Wel zijn er twee aandachtspunten die we je niet willen onthouden:

  1. Er zijn kosten verbonden aan het laten uitvoeren van een dergelijke keuring;
  2. Het is mogelijk dat bepaalde vormen van schade aan het zicht onttrokken blijven;

Het eerste punt hoeft niet echt een nadeel te zijn. Veel mensen hebben tegenwoordig echter nog altijd het vermoeden dat het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring handenvol met geld kost. Dat is zeker niet correct, integendeel. In het merendeel van de gevallen kan je dan ook rekenen op een gemiddelde kostprijs die zich ergens tussen de 250 en 500 euro bevindt. Natuurlijk is dit een extra kost om rekening mee te houden, maar daar tegenover staat dat ze in het niets valt bij de kosten die eventuele schade aan het pand met zich mee kan brengen.

Ook het tweede punt is eigenlijk geen grote issue. Je moet er in principe alleen maar rekening mee houden dat niet alle mogelijke vormen van schade meteen duidelijk zullen zijn. Je moet op dit vlak dan ook nog een bepaalde slag om de arm houden. Doe je dat? Dan zal je kunnen vaststellen dat er geen enkele reden is om geen bouwtechnische keuring te laten uitvoeren, in tegendeel.

Geef een reactie