VvE Amsterdam

Wonen in de stad en alles wat daarbij komt kijken

Als je net zoals ik gek bent op het stadsleven, dan weet je dat in de stad wonen een hele andere ervaring is. Het is niet te vergelijken met een dorp of dergelijke. Ik ben ook zeer van mening dat het eigenlijk vrijwel altijd de eeuw van de stad is. De nieuwe ontwikkelingen, innovatieve ideeën en briljante discussies vinden altijd plaats ergens in de stad. Natuurlijk is niet alles aan in de stad wonen even rooskleurig. Ik woon bijvoorbeeld in Amsterdam en ik ga altijd met frisse tegenzin naar de VvE Amsterdam meetings van ons pand. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen band met de stad. Ik ga je vandaag alles vertellen hoe ik het wonen in de stad ervaar en hoe ik omga met alle zaken die daarbij komen kijken.

Een stad slaapt nooit

Het grootste voordeel van de stad is voor sommige tevens het grootste nadeel: een stad slaapt nooit. Wanneer je uitgaat of een gezellige avond met vrienden hebt, betekent dat ontzettend veel lol en plezier. Bovendien zijn er genoeg eettentjes waar je zelfs later op de avond nog eten kunt bestellen. Het nadeel van zo’n bruisende stad? De stad slaapt nooit. Er is met andere woorden altijd wel een geluid, een gesprek of een gedonder. Het is ook niet zo vreemd dat stadsmensen moeite hebben met slapen in een hele rustige omgeving. We zijn immers de herrie gewend! Maar je snapt in ieder geval wel waarom dat zowel chill als vervelend kan zijn. 

Het Vereniging van Eigenaren Beheer

Een ander aspect waar veel stadsliefhebbers mee te maken krijgen, is de Vereniging van Eigenaren. Omdat ik in een appartement woon in de stad Amsterdam, ben ik automatisch lid van de VvE Amsterdam van het pand. Samen zorgen we er namelijk voor dat het algehele beheer op orde is. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van de lift en de uitstraling van de lobby. Zelf ben ik geen ster in dit soort zaken, mijn medebewoners ook niet. In plaats van met heug en meug alles regelen hebben we gezamenlijk ervoor gekozen te investeren in een externe VvE Beheerder Amsterdam. Deze externe, onafhankelijke partij heeft het gehele beheer in handen. Hij doet bijvoorbeeld de nare dingen (de administratie, leden te vragen hun lidmaatschap te betalen en ga zo maar door). Daarnaast zorgt hij er ook voor dat het op de lange termijn allemaal in orde is. Ideaal, maar wederom wel een ding dat voornamelijk voorkomt als je in een stad woont.

Overal naartoe gaan

Ten slotte wil ik een onverwachts pluspunt opnoemen van de stad. Het is weliswaar vervelend af en toe dat je in de stad geen auto kunt hebben. De parkeermogelijkheden zijn beperkt en anders ontzettend duur. Het bijkomstige voordeel? In de stad is het openbaar vervoer altijd veel beter geregeld dan in de gebieden daarbuiten. Ik kan altijd nog overal naartoe gaan. Dat is in een dorp of op het platteland wel anders!