Woning taxeren: wat houdt dat in?

Zodra je een nieuw huis wilt kopen, is het tijdens de aankoop nodig om een taxatierapport op te laten stellen. Dit, omdat de bank wilt weten hoeveel de woning waard is en of hiervoor de juiste prijs gevraagd wordt. Tijdens zo’n taxatie wordt de waarde bepaald op basis van diverse factoren. Bijvoorbeeld van de gemeente waar de woning staat, de buurt, welke voorzieningen dichtbij zijn, de oppervlakte, de staat van het huis en meer. In deze blog zetten wij alle belangrijke zaken omtrent een taxatie op een rij. En, zoek je nog een taxateur nabij Wezep? Kies dan voor IJssel taxateurs!

Wat houdt een taxatie in?

Tijdens de taxatie wordt de waarde van jouw woning bepaald. Een taxateur, meestal een makelaar, controleert de woning hiervoor op diverse zaken. Hierbij kun je denken aan de staat en het onderhoud, de inhoud en oppervlakte, de ligging en omgeving, mate van isolatie en het type huis. Na deze taxatie ontvang je een taxatierapport. Hierin staat de woningwaarde vermeld en de onderbouwing hiervan.

Is een taxatie verplicht?

Bij het afsluiten van een hypotheek stelt een hypotheekverstrekker (de bank) een taxatie inderdaad verplicht. De bank wil namelijk weten of de koopprijs overeenkomt met de waarde van de woning. Er is overigens één uitzondering: de aankoop van een nieuwbouwwoning. Wanneer je een woning direct na oplevering koopt, hoef je geen taxatie uit te laten voren. Duurt het langer voordat een nieuwbouwwoning wordt verkocht? Dan kan de bank alsnog een taxatierapport eisen. 

Een taxatie is onder andere verplicht, omdat de bank geen lening zal verstrekken die hoger is dan de waarde van de woning. Zo voorkomen ze namelijk dat jij na het verkopen van de woning met een restschuld blijft zitten. Wanneer je een bod doet dat hoger is dan de woningwaarde, moet je er rekening mee houden dat je het bedrag boven de getaxeerde prijs zelf zal moeten inleggen.

De kosten

De kosten van een taxatierapport verschillen per taxateur. De meeste instanties werken met een percentage van de getaxeerde waarde. Bij deze makelaars kost een taxatierapport gemiddeld rond de 0,2 procent van de getaxeerde waarde. Bij andere aanbieders betaal je een vast tarief. Ongeacht de waarde van de woning. 

Beide mogelijkheden bevatten zowel voor- als nadelen. Bij een vast bedrag weet je vooraf waar je aan toe bent, maar kan nadelig zijn bij een lage woningwaarde. Ga je in zee met een bedrijf dat werkt op basis van percentages? Dan kunnen de kosten nadelig uitvallen wanneer een taxatie hoger uitvalt dan in eerste instantie werd gedacht.