bestemmingsplan wijzigen

Woonboerderij kopen? Houd hier dan rekening mee!

Het is de droom van menig Nederlander: wonen op een mooie woonboerderij, omgeven door rust. Een prachtige groene omgeving, enkel de fluitende vogels die geluid maken, de geur van de natuur en alle ruimte om je heen. Wonen op een woonboerderij geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Dat menigeen dit wel ziet zitten valt dan ook goed voor te stellen. Er zijn echter wel enkele zaken om rekening mee te houden, wanneer je besluit een woonboerderij te kopen. We zetten hier de belangrijkste op een rijtje.

Controleer het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan bepaalt wat er met een bepaald gebied of een stuk grond gedaan mag worden en vooral ook wat niet. Zeker wanneer je een boerderij wilt overnemen die nu nog écht als boerenbedrijf dienst doet, terwijl jij er alleen wilt gaan wonen (dus zonder dieren, landbouw of ander agrarische toepassing in gedachten) is het erg belangrijk om het bestemmingsplan te raadplegen. Wanneer hierin namelijk vastgesteld is dat deze grond voor agrarisch gebruik bedoeld is, zul je namelijk een verzoek moeten indienen om het bestemmingsplan te wijzigen.

Hou rekening met de kinderen

Natuurlijk, voor kinderen is wonen op een boerderij, met een hoop ruimte om buiten te spelen, een paradijs. Het is echter wel belangrijk om verder te kijken dan de boerderij ‘an sich’. Kijk ook goed naar de afstanden tot bepaalde voorzieningen. Wonen op een boerderij betekent immers wonen op het platteland en daar kan een school of sportvereniging een behoorlijk stuk fietsen zijn. Je wilt straks niet dat je je kind(eren) overal met de auto heen moet brengen. Zeker iets om rekening mee te houden dus!

Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren

Woningen in het buitengebied zijn vaak stukken goedkoper dan een huis middenin de stad. De ligging heeft hier vanzelfsprekend een belangrijke invloed op. Maar ook de bouwkundige staat van zo’n woning wil nogal eens te wensen overlaten. Het is nu eenmaal zo dat het onderhoud aan boerderijen niet zelden achterstallig is. Laat daarom altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren. Zo kun je een realistische inschatting maken van de verbouwingskosten die nog eens bovenop de koopsom komen.