Woonboot kopen

Woonboot kopen? Let dan goed op de volgende zaken!

Altijd al gedroomd van het wakker worden in een Amsterdamse gracht of met een uitzicht over het Veluwemeer? Met een woonboot kan deze droom uitkomen. Je hebt er misschien weleens van gehoord, maar nooit serieus over nagedacht. Alleen waarom niet? Een woonboot heeft ontzettend veel charme en tevens een aantal voordelen ten opzichte van een huis op land. Echter moet je niet zomaar overgaan tot de koop van zo’n boot. In deze blog vertellen wij je waar je op moet letten!

Hypotheek

Waar je bij de aankoop van een huis vol gegooid wordt met hypotheekaanbieders, ben je bij de aankoop van een woonboot snel klaar. Er is immers nog maar één bank die hypotheken versterkt hiervoor. Overigens moet je er wel rekening mee houden dat je alleen een hypotheek kan krijgen wanneer je ook een ligplaats hebt. Vaak moet je dit aantonen door middel van een ligplaatsvergunning, huurovereenkomst of eigendomsakte.

Klinkt het allemaal wat ingewikkeld en heb je liever advies van een scheepsmakelaar? Doe dan een beroep op de expertise van ESB!

Bouwkundige staat

Net zoals bij een normale woning is het ook hier van belang dat je voor aankoop kritisch naar de onderhoud van de boot kijkt. Wanneer is de boot bijvoorbeeld voor het laatste gekeurd? En is alles technisch gezien nog in orde? Zorg dat je alles goed langs gaat en vraag desnoods om advies van een deskundige. Zo verklein je de kans op verborgen gebreken en hoge bijkomende kosten.

Benodigde vergunningen

Wanneer je op het water wilt wonen, heb je ook te maken met een aantal vergunningen vanuit de gemeente of het waterschap. De belangrijkste hierbij is de ligplaatsvergunning. Met deze vergunning mag je gebruikmaken van het water en/of de aangrenzende grond.
Uiteraard krijg je deze alleen wanneer je kunt aantonen dat jij deze ligplaats huurt of hebt gekocht.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf een woonboot te (laten) bouwen. In dit geval dien je een omgevingsvergunning aan te vragen. Woon je al op een woonboot, maar wil je deze vervangen door een nieuwe? Dan heb je een vervangingsvergunning nodig.