Zaken om rekening mee te houden als je een zwembad wilt

Een eigen zwembad is de tuin is een droom voor velen, het is de ideale manier om na het werk te ontspannen, om samen te komen met vrienden en om gezond te blijven. Veel mensen willen dan ook een zwembad laten bouwen, het aantal priv├ę zwembaden in Nederland groeit nog ieder jaar. Bij het laten aanleggen van een zwembad komt veel bij kijken, je hebt best veel mogelijkheden en opties. Wij gaan de opties behandelen en we hopen jou hiermee te kunnen helpen. 

Wil je een zwemvijver of een echt zwembad?

Veel mensen laten ook een zwemvijver aanleggen in plaats van een klassiek zwembad. Het grote verschil tussen beide soorten baden is de manier waarop het water gefilterd wordt, bij een klassiek zwembad wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van filtersystemen, pompen en toevoegingen aan het water zoals chloor. Een zwemvijver zorgt ervoor dat het water op een meer natuurlijke manier gefilterd wordt, namelijk door gebruik te maken van bepaalde planten en gesteenten waardoor chemische producten overbodig worden. Mensen zijn vaak schuw voor een zwemvijver omdat ze denken dat ze het vol moeten doen met vissen, maar dat is natuurlijk niet zo. Omdat de meeste mensen voor een klassiek zwembad kiezen gaan wij daar verder op in. 

Wat voor soort zwembad wil je?

Je hebt natuurlijk ook meerdere soorten zwembaden, bij klassieke zwembaden kan je kiezen uit inbouw- en opbouw zwembaden. Een inbouw zwembad wordt vaak gekozen voor een prefab zwembad die in een kuil wordt geplaatst, bij een opbouw zwembad kan je denken aan de klassieke opzetzwembaden die je simpel op kan zetten en af kan breken. Er zijn ook opbouwzwembaden die wel definitief zijn, deze worden vaak op een fundering gezet en de zijkant wordt dan mooi afgewerkt. 

Het materiaal

Enkele veelgebruikte materialen voor zwembaden zijn onder andere polyester, beton en hout. Polyester is een erg stevig materiaal dat snel gemaakt en geplaatst kan worden, de prijs is vaak ook een stuk lager dan een zwembad van beton. Beton daar wordt bijna altijd gebruikt voor een bouwkundig zwembad, deze kunnen in allerlei vormen gemaakt worden en hebben ook veel afwerkingsmogelijkheden. 

Wil je bepaalde accessoires toevoegen?

Buiten het zwembad zelf heb je ook allerlei toevoegingen waar je uit kan kiezen om de zwemervaring beter te maken, denk hier bijvoorbeeld aan een afdekking, verwarming en verlichting.