Zelf een houten vloer leggen? Lees deze tips.

Heb je een mooie luxe houten vloer gekocht en geen geld meer over voor de legservice? Of ga je gewoon graag zelf aan de klus? Een houten vloer leggen is niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld laminaat of pvc. Laat je echter niet uit het veld slaan! Met deze tips leg je jouw eigen houten vloer als een professional.

Zoek een klusmaat

Een houten vloer leggen is geen one man job. Vraag een vriend, buur of familielid om je te helpen. Bijkomend voordeel is dat je dan iemand hebt om de schuld te geven wanneer het verkeerd gaat 😉

Koop ruim in

Je kunt beter teveel inkopen dan te weinig. Stel je voor dat je er bijna bent en er dan achter komt dat je een paar planken tekort komt. Ai! Denk je dat het al krap wordt met je budget? Jouw vloerenspecialist zal je met plezier informeren over goedkope houten vloeren die achteraf géén duurkoop blijken te zijn.

Kies je legmethode

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw houten vloer kunt leggen. De meestgekozen manier is als zwevende vloer. Hierbij leg je de vloerdelen los op dampdichte PE folie met een geschikte ondervloer. Een multiplank houten vloer kun je ook rechtstreeks op de afwerkvloer leggen. Een massieve houten vloer kun je het beste verlijmen op spaanplaat. Lees je goed in over legmethodes, hoe je daarbij te werk gaat en welke materialen en gereedschap je nodig hebt.

Wacht even met leggen

Zoals je weet is hout gevoelig voor veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Na vervoer ‘werkt’ je houten vloer nog een tijdje. Laat de planken eerst een week of twee aan de ruimte wennen voordat je de vloer legt. Zo verklein je de kans op kromtrekken wanneer deze eenmaal ligt.

Geef een reactie