Houten vloer netjes houden

Zo blijft je houten vloer netjes met spelende kinderen

Jij bent natuurlijk hartstikke blij met jouw houten vloer. Houten vloeren zijn duurzaam, tijdloos en erg stijlvol. Hiervoor moet jouw houten vloer wel goed gelegd worden en op een passende manier worden afgewerkt en onderhouden. Hoe je dit (laat) doen heeft ook te maken met het gebruik van de vloer. Met spelende kinderen is het wat lastiger om de vloer netjes te houden dan wanneer je alleen of met je partner woont.

Houten vloer netjes houden tip #1 – Schoenen uit

Kleine kinderen zijn gek op buitenspelen in de tuin, het park, op straat of het strand. Iedere keer komt er veel zand en vaak ook water aan de schoenen, waar je gelakte houten vloer een stuk minder blij mee is. De inloop van zand kun je beperken door de kids hun schoenen uit te laten trekken bij de voordeur. Zand gaat vaak ook in de kleren zitten. Door een keertje per dag te stofzuigen of te vegen werk je dit weer weg. Een geoliede vloer ondervindt minder last van zand dan een gelakte houten vloer.

Houten vloer netjes houden tip #2 – Lego en ander speelgoed

Wanneer de kinderen lekker op de vloer aan het spelen zijn met legoblokjes of andere kleine speeltjes zal je hier een keer per ongeluk op gaan staan. Het speelgoed overleeft dit wel, maar in zachtere houtsoorten veroorzaakt dit putjes. Wil je dit voorkomen, kies dan voor een hardere houtsoort zoals eiken in plaats van grenen. Ook een kwalitatief goede olie verhoogt de hardheid van het hout, helemaal als deze in meerdere lagen is aangebracht. Op zich is het niet erg dat er putjes in de vloer komen. Je kunt dan wel zien dat er op is “geleefd”.

Houten vloer netjes houden tip #3 – Speelkleed

De beste manier om de vloer mooi te houden met kleine kinderen is met een speelkleed. Het speelgoed krast hierdoor niet in de vloer en ook de allerkleinsten kwijlen zo niet op de houten vloer. Speeksel van mensen en van huisdieren bevatten zuren die jouw geoliede vloer kunnen aantasten. Kies met kleine kinderen in huis voor een olie op basis van tungolie. Deze olie bevat geen schadelijke stoffen bevat, zelfs als je baby wel aan de vloer zou likken.

Houten vloer netjes houden tip #4 – Vloer laten onderhouden

Om de vloer mooi te houden kun je deze het best regelmatig laten behandelen. Laat het eiken of grenen schuren en behandelen zodat er altijd een goede beschermende laag over het hout heen zit. Ook doffe plekken laat je gemakkelijk verwijderen door een specialist.